zondag 23 oktober 2022

Sensationele zege FC Groningen op PSV

Door Henk Hielkema

Zes magische minuten leverden FC Groningen een sensationele 3-0 voorsprong op in de Euroborg tegen PSV. Pepi, Balker en Ngonge troffen vlak voor rust doel en legden daarmee de basis voor een onverwachte zege op de Eindhovenaren: 4-2. Met Jan de Boer als derde keeper in de basis voetbalden de mannen van trainer Frank Wormuth ineens de sterren van de hemel. En dat had niemand verwacht aangezien de ploeg tot dusverre belabberde vertoningen te zien gaf.

Natuurlijk, een zege zou de negatieve spiraal van de laatste weken doorbreken maar dat dat tegen het veel sterker geachte PSV zou gebeuren mag gerust een wonder heten. Maar dat niet altijd de beste ploeg wint, maakt van deze sport af en toe iets onvoorspelbaars. In elk geval kwam de overwinning als een geschenk uit de hemel vallen voor Wormuth, die de laatste tijd onder vuur ligt.

PSV legde zich echter niet direct neer bij een verliespartij. Vlak na die zes opmerkelijke minuten van de Groningers, deden de Eindhovenaren nog voor de pauze iets terug. Die treffer vergrootte het gevoel bij de Brabanders dat er toch nog iets te halen viel. Halverwege de tweede helft zorgde Til voor de aansluitingstreffer (3-2) en opeens leek een gelijkspel tot de mogelijkheden te behoren.

Met kunst en vliegwerk sleepte de Trots van het Noorden de voorsprong over de eindstreep tot groot genoegen van de Euroborg, waar de laatste maanden weinig te juichen viel. De zege was het succes van het collectief maar de debuterende doelman De Boer, verdediger Balker en de grillige Ngonge moeten toch genoemd worden als uitblinkers bij FC Groningen. Dat in blessuretijd nog een vierde goal viel, was een smakelijk toetje van een meeslepend voetbalspektakelstuk.

Wormuth heeft weer wat krediet, het chagrijn in het Groninger kamp is voorlopig verdwenen en de optimistische fans kunnen op de ranglijst weer voorzichtig naar boven kijken. Het duel tegen PSV was er een dat over enkele jaren nog zal worden herinnerd. De oudere supporters zullen ongetwijfeld even gedacht hebben aan het Oosterpark-stadion waar in vroegere jaren ook regelmatig topclubs met een nederlaag naar huis werden gestuurd.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)