zondag 8 januari 2023

FC Groningen begint herstart competitie met een sof tegen Excelsior

 Door Henk Hielkema

Na een reeks positieve berichten uit het trainingskamp in Spanje begon FC Groningen zondag toch met een sof door de herstart van de competitie te beginnen met een 1-0 nederlaag tegen Excelsior. De goede sfeer die kennelijk na het vertrek van trainer Frank Wormuth heerste in het Groninger kamp heeft derhalve geen positief gevolg gehad voor de situatie in de competitie. Die blijft uiterst zorgelijk.

Technisch directeur Fledderus moet haast maken met het aantrekken van nieuwe aankopen in de winterse transferperiode. Trainer Van der Ree dient zijn wensen op tafel leggen en de supporters moeten rekening houden met nog een lange periode van degradatievoetbal. De naam die FC Groningen ooit had als stabiele eredivisieploeg is niet meer en iedereen die de club een warm hart toedraagt, zal alles moeten geven om een afgang naar de eerste divisie te voorkomen.

Door de vele afwezige spelers (ziek, zwak of misselijk) moest de debuterende hoofdtrainer Dennis van der Ree noodgedwongen een beroep doen op enkele beloftevolle jonkies. De teenagers Thom van Bergen en Thijmen Blokzijl kregen zowaar een basisplaats. Het elftal was met een gemiddelde leeftijd van onder de 21 jaar het jongste team dat ooit in de eredivisie heeft gespeeld.

De eerste helft gaf een gelijkwaardig spel te zien van twee teams die het niveau haalde dat je van matige middenmoters kunt verwachten. De jonge speler van de Trots van het Noorden gaven het elftal veel energie, maar dat ging vaak gepaard aan een portie onzorgvuldigheid. Zo kwam Van Bergen in de beginfase al kansrijk voor het doel van Excelsior maar mikte hij op het lichaam van de goalie om daarna ook de rebound te verprutsen.

Aan de andere kant kreeg de thuisclub een grote kans, maar ook die werd niet verzilverd. Ogenschijnlijk hadden de Groningers in het eerste bedrijf het beste van het spel, maar tot veel geoliede combinaties kwam het allemaal niet. Van Bergen was een van de actiefste spelers op het veld en Blokzijl hield zich aanvankelijk goed staande in het hart van de defensie als zeventienjarige.

Na de pauze verdween het frisse spel van FC Groningen als sneeuw voor de zon. De jeugdige equipe had hard gewerkt, maar het veredelde juniorenteam zakte gaandeweg naar een bedenkelijk niveau. En het is een oude voetbalwet: degradatievoetbal overleef je niet met superjonge spelers. Daar is ervaring en brute kracht voor nodig. Excelsior voetbalde niet veel beter dan de Groningers maar vond wel een gaatje na een hoekschop. En kopbal in de korte hoek werd FC Groningen deze wedstrijd fataal.

Donderdag krijgt de ploeg van Van der Ree de kans om zich te revancheren tegen Spakenburg voor de beker. Maar daarna (zondag) komt Feyenoord op bezoek. Dan gaat het weer om de zo broodnodige punten.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten