donderdag 26 januari 2023

Inktzwarte dag FC Groningen in de Euroborg

 Door Henk Hielkema

Een inktzwarte dag voor FC Groningen in de Euroborg. Een 1-0 nederlaag tegen hekkensluiter SC Cambuur, boze fans op het veld, negatieve spreekkoren richting technisch directeur Fledderus, een tijdelijke staking en – we zeggen het maar hardop – een dreigende degradatie naar de eerste divisie. Dat is in het kort de oogst van een avondje Euroborg, waar oud-FC Groningen-speler Van Kaam met een geweldige knal SC Cambuur naar de winst schoot. Dik verdiend, want FC Groningen voetbalde een van zijn slechtste wedstrijden ooit.

Vanaf het beginsignaal was duidelijk dat de beide trainers niet al te wild van start wilden gaan. Beide teams hielden de verdediging gesloten waardoor er van doelrijpe kansen amper sprake was. Je zou verwachten van FC Groningen dat het in de Euroborg wat meer zou durven dan wat zuinige passjes maar de thuisclub was net zo behoudend als de bezoekers uit Leeuwarden.

Als je heel goed keek, vond je in de eerste helft nog wat mogelijkheden voor de Groningers. De enige grote kans kreeg Valente, maar alleen voor de Friese doelman tikte hij de bal niet in maar net naast het doel. Ook nieuweling Hove kreeg een mogelijkheid maar zijn vrije trap belandde in het Cambuur-muurtje. Overigens heeft deze Hove nog niet kunnen aantonen dat hij meer recht heeft op een basisplaats dan bijvoorbeeld Suslov, die sinds de komst van de Skandinaviers genoegen moet nemen met een plaats op de bank.

Behalve Hove heeft ook Bech nog weinig potten kunnen breken. Zijn belangrijkste inbreng is tot dusverre een verre ingooi, maar het lijkt me sterk dat hij daarvoor speciaal naar Groningen is gekomen. Met andere woorden: de nieuwe spelers moeten nog een beetje wennen in hun nieuwe omgeving. Laten we het daar maar op houden. Echt veel sterker hebben ze de Trots van het Noorden nog niet kunnen maken. Ze draaien momenteel in een vierkant elftal en dan is het extra moeilijk om uit te blinken.

Gaandeweg kreeg je steeds meer het gevoel dat de ploeg die de eerste treffer zou maken ook met de belangrijke drie punten aan de haal zou gaan. Een remise zou beide clubs niet veel helpen. Sterker nog, een schamel puntje zou betekenen dat ze alle twee nog een tijdje in de kelder van de eredivisie zouden moeten vertoeven. Alleen winst was cruciaal hoewel na de verrassende zege van FC Emmen op PSV ook de volle buit geen garantie zou geven op meer veiligheid.

De teams probeerden in de tweede helft nog wel iets te bakken van een draak van een wedstrijd. Dat lukte sporadisch totdat Van Kaam met een succesvolle uithaal de Leeuwarders in hogere sferen bracht. Na de tijdelijke staking had FC Groningen nog een minuut of tien om de stand gelijk te trekken. De ploeg van trainer Dennis van der Ree deed er alles aan, maar het leidde tot niet meer dan wat wanhoopspogingen.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

 

       

Geen opmerkingen:

Een reactie posten