zondag 15 januari 2023

FC Groningen wacht met smart op kwaliteitsinjectie

 Door Henk Hielkema

De 3-0 nederlaag van FC Groningen tegen de eredivisiekoploper Feyenoord leidde zondag niet tot een supportersopstand in de Euroborg zoals die onlangs wel aanwezig was tijdens de bekersof tegen de amateurs van Spakenburg. De fans van de Trots van het Noorden hielden er zelfs lange tijd de moed erin, maar het Rotterdamse surplus aan kwaliteit was net zo groot als de afstand tussen beide clubs op de ranglijst.

Het wachten is op versterkingen voor FC Groningen dat tegen Feyenoord voetbalde zonder een greintje zelfvertrouwen. De geplaagde technisch directeur Fledderus is naarstig op zoek en zal op korte termijn met aanwinsten op de proppen moeten komen. Niet alleen om het elftal een kwalitatieve injectie te geven maar ook om zijn eigen hachje te redden. Hij ligt zwaar onder vuur. De belabberde resultaten dit seizoen worden met name hem aangerekend.

De nieuwe hoofdtrainer Dennis van der Ree, die vorig seizoen nog de video-analist was bij Feyenoord, blijft voorlopig buiten schot. Dat lijkt logisch, maar het is wel de vraag of een onervaren coach de aangewezen man is om de ploeg straks weer uit het moeras te trekken. In elk geval toont hij wel durf door geroutineerde spelers op de bank te laten zitten en de voorkeur te geven aan een jongeling als Blokzijl in het hart van de verdediging. Overigens voetbalt deze zeventienjarige als een blonde Beckenbauer.

Na een enthousiast begin tegen Feyenoord, moesten de Groningers al snel tegen een achterstand aankijken. De Rotterdammers hadden niet alleen het betere van het spel, maar vonden in de eerste helft ook tweemaal het doel: 0-2. Echt veel kon FC Groningen er niet tegenover stellen. Aanvallend was het armoe troef en op het middenveld grossierde Kasanwirjo weer eens in mislukte acties. Na de sof tegen Spakenburg kreeg hij van Van der Ree weer een nieuwe kans, maar ook deze keer bakte hij er niets van.

De tweede helft was vrijwel een kopie van de eerste, hoewel Pepi enkele keren dichtbij een Groninger doelpunt was. Feyenoord was heer en meester en verzuimde al direct na de rust een 3-0 voorsprong te nemen. Er waren maar weinig mensen in de Euroborg die vertrouwen hadden in een kanteling van de wedstrijd. FC Groningen had de grootste moeite om de nederlaag in draaglijke cijfers te houden. In blessuretijd maakte Feyenoord zijn derde goal.

De equipe van Van der Ree zal zijn broodnodige punten moeten halen bij SC Heerenveen (komende zondag) of thuis tegen SC Cambuur (donderdag over een week).         

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten