zondag 22 januari 2023

FC Groningen voor de week van de waarheid

Door Henk Hielkema

De drie Scandinavische aanwinsten hebben van FC Groningen nog geen winnende ploeg gemaakt. In de noordelijke derby tegen SC Heerenveen bleven de Friezen met 3-1 zonder al te veel moeite overeind. Voor de Groningers zijn de komende wedstrijden tegen SC Cambuur en FC Volendam van cruciaal belang. Ze kunnen zich in een keer naar de middenmoot voetballen of het kwartje valt de andere kant op en komt het degradatiespook om de hoek kijken.

Een drievoudige Groninger blunder ontsierde het begin van de derby, waarin SC Heerenveen een vroege voorsprong kon nemen. In de eerste plaats beoordeelde de jonge Blokzijl een dieptebal volledig verkeerd, in de tweede plaats kwam doelman Verrips veel te druistig uit zijn doel en in de derde plaats belastte FC Groningen-trainer Van der Ree Blokzijl met de meest verantwoordelijke positie in de verdediging terwijl de defensieve aanwinst Bech aan de linker vleugel werd geposteerd. De nieuwe speler zou voor meer stabiliteit in de verdediging zorgen, aldus Van der Ree die echter verzuimde hem in het hart van de defensie op te stellen.

Blokzijl ging inderdaad in de fout, maar de Groninger speler met de meeste potentie voetbalde daarna zonder zichtbare nervositeit. Hij herstelde zich in de eerste helft met foutloze acties en een paar mooie dieptepasses. Maakte FC Groningen in het begin een belabberde indruk, ook de Friezen gingen aan het einde van de eerste helft in de fout. Een slecht genomen corner ontaardde tot ieders verrassing in een tegentreffer van Kruger en daar had niemand in het Abe-Lenstra-stadion op gerekend.

Het gevolg was dat de blunderende verdedigingen aan beide kanten een treffer opleverden (1-1) waarna het uitzicht op een resultaat voor de Trots van het Noorden in stand werd gehouden. Voor de rest viel er in de eerste helft weinig moois te beleven. Beide clubs toonden wel hun goede wil om er iets van te maken  maar de vloeiende aanvallen waren op een hand te tellen. De Groningse aanwinsten Bech en Hove voetbalden naar behoren maar wekten niet de indruk dat ze als de ‘verlossers’ van FC Groningen moeten worden gezien.

Met Suslov voor Hove gingen de Groningers de tweede helft in. Van der Ree wisselde Blokzijl en Balker van positie en dat had hij natuurlijk vanaf het beginsignaal moeten doen. De derby werd na de pauze iets beter met aanvallen van beide kanten. SC Heerenveen was daarbij het meest succesvol met twee snelle treffers achter elkaar (3-1). Suslov stelde daar twee afstandsschoten tegenover die echter hoog over het Friese doel verdwenen.

Voor FC Groningen breekt er nu de week van de waarheid aan. Donderdag speelt het tegen SC Cambuur en vervolgens is FC Volendam de tegenstander. Twee degradatieconcurrenten. Als die beide potjes zonder punten blijven, moet het ergste voor de noorderlingen worden gevreesd.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)