zondag 29 januari 2023

Wie trekt FC Groningen uit het moeras?

 Door Henk Hielkema

Wat moet er gebeuren om van FC Groningen een winnend elftal te maken? Met die vraag worstelen de beleidsbepalers van de club al een aantal weken. Vier versterkingen werden een voor een binnengehaald en kregen direct een basisplaats. Maar die aankopen werken allerminst als een toverfomule voor de Groningers, die tegen FC Volendam aan het kortste eind trokken (3-2) en nog vaster op de laatste plaats in de eredivisie werden gedrukt.    

Uitgerekend de nieuwe verdediger Chalus, die voor meer stabiliteit moest gaan zorgen in de laatste linie, ging gruwelijk in de fout met een te zachte terugspeelbal. Technisch directeur Mark Jan Fledderus wist niet wat hij zag op de tribune. Dit was natuurlijk niet de bedoeling. FC Volendam pakte het cadeautje van de Tsjech gretig uit en kwam zo op een comfortabele voorsprong.

Deed de Trots van het Noorden dan helemaal niets terug? Jazeker wel, maar de mogelijkheden voor het Volendamse doel werden niet benut. Zo kwam Hove een keer kansrijk in positie, maar schoot hij de bal jammerlijk naast. Verder kreeg Pepi nog een kopkans en dat was het wel zo’n beetje. De blunder van Chalus kon in de eerste helft niet ongedaan gemaakt worden.

Na de pauze lukte dat wel. De tweede helft was nog maar een paar minuten aan de gang of het stond 1-1. Een corner leverde problemen op voor de Volendamse defensie, waar de jonge Thijmen Blokzijl de bal met een kunststukje terug haalde van de achterlijn en Hove een amper te missen kans gaf om de gelijkmaker te produceren. Overigens is Blokzijl het enige lichtpuntje in het stroef draaiend elftal. Hij voetbalt in de verdediging met de routine van een veteraan en doet ook opbouwend/aanvallen een duit in het zakje.

De kwetsbaarheid in de Groninger defensie werd niet veel later weer eens aangetoond. Een voorzet belandde op het hoofd van de Volendammer Twigt die geen moeite had om doelman Verrips te passeren: 2-1. FC Groningen kon weer opnieuw op jacht gaan naar de gelijkmaker. Het probeerde dat met combinatievoetbal terwijl wat meer opportunisme eigenlijk voor de hand lag. In de slotfase werd het een strijd tussen de beide laagvliegers in de eredivisie. Van mooi voetbal was geen sprake maar dat kon je ook niet verwachten.

Halverwege de tweede helft kwam FC Groningen voor de tweede maal op gelijke hoogte door een verwoestend schot van Pepi, die zijn zevende goal van het seizoen maakte: 2-2. Om een beetje vrolijk in de bus te stappen richting Groningen zou er natuurlijk gewonnen moeten worden. Maar in plaats van de derde treffer moesten de noorderlingen andermaal tegen een achterstand aankijken. Een kopbal van Muhren was te machtig voor de groen-witte defensie: 3-2. En het lukte de ploeg van trainer Van der Ree niet om voor de derde keer gelijk te maken.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten