zaterdag 15 april 2023

FC Groningen reddeloos verloren voor de eredivisie

 Door Henk Hielkema

Er zijn uit de resterende vijf wedstrijden nog vijftien punten te halen, maar niemand in het Groninger kamp zal er nog in geloven. Na de 2-1 nederlaag tegen RKC kun je rekenen wat je wil, maar degradatie naar de eerste divisie is voor FC Groningen nog nooit zo dichtbij geweest. Met een zege zou er nog enige hoop zijn op handhaving, maar na het twintigste verliespartij van dit seizoen kun je niet anders zeggen dat de ranglijst een prima weergave is van de toestand waarin FC Groningen zich nu bevindt.

En weer speelde doelman Verrips een negatieve hoofdrol. Bij de 1-1 stand leek een puntje voor de Trots van het Noorden het maximaal haalbare tot het moment dat de sluitpost een totaal onnodige overtreding maakte die voor RKC een strafshop opleverde. Kramer weet daar doorgaans wel raad mee en ook deze keer knalde hij de bal vanaf de elfmetertrap feilloos in het doel.

Het verschil op de ranglijst was in de eerste helft overduidelijk waar te nemen. Terwijl RKC-spelers elkaar de bal ontspannen in de voeten schoven, was de spanning van de Groningers duidelijk zichtbaar. De ploeg uit Waalwijk is veilig en het leek wel alsof ze zomeravondvoetbal speelden. FC Groningen probeerde wel kansrijk in de aanval te komen, maar grote scoringskansen waren amper te noteren. Een afstandsschot van Suslov leverde nog het grootste probleem op voor de RKC-doelman.

De grootste kans ontstond aan de andere kant. Jozefzoon had de bal voor het intikken, maar hij miste op onbegrijpelijke wijze. De aanvaller struikelde over het speeltuig, terwijl hij de bal simpel in het doel kon tikken. Hoewel de Brabanders ontspannen oogden, waren ze wel degelijk gevaarlijk in de sporadische aanvallen die ze opzetten. Vrijwel alle diepteballen hielden een dreiging in zich.

De tweede helft kende eigenlijk twee hoogtepunten: beide spitsen troffen doel met een perfecte kopbal. Eerst was Kramer de Groninger verdediging te slim af en een paar minuten later scoorde Pepi zijn elfde goal van dit seizoen. Een persoonlijk succesje voor de Amerikaanse spits, maar als team gingen de mannen van trainer Dennis van der Ree uiteindelijk weer kopje onder.

De rasoptimisten in Groningen zullen zeggen dat het nog steeds mogelijk is om het eredivisieschap te redden. Cijfermatig zou het inderdaad nog kunnen maar hoe vaak hebben we dat al niet gezegd de laatste weken? Joop Gall was de aangewezen persoon om het stokje van Van der Ree over te nemen, maar daarvoor is het nu te laat. Van de vrolijke en optimistische geluiden vanuit het trainingskamp in Spanje van enkele maanden geleden is niets meer over. Het is daarna alleen maar slechter geworden.  

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten