vrijdag 7 april 2023

Ontslag voor FC Groningen-trainer Van der Ree is nu onvermijdelijk

Door Henk Hielkema

Het is nog niet te laat, maar de clubleiding van FC Groningen dient onmiddellijk actie ondernemen om de club voor de eredivisie te behouden. Na de 2-1 nederlaag in de Euroborg tegen FC Utrecht blijft er slechts een mogelijkheid over om uit het moeras te komen: het ontslag van trainer Van der Ree en de aanstelling van Joop Gall. Laatstgenoemde is de aangewezen persoon om de clubliefde er bij de spelers met de zweep in te slaan. Het is nu tijd om alles op alles te zetten.

De eerste helft werd gekenmerkt door veel blessures en zelfs vier spelers die met een verwonding moesten worden vervangen. Bij FC Utrecht waren dat er drie en bij de thuisclub eentje, Jetro Willems. Het rommelige spel werd er niet beter op. Beide ploegen zitten in een vormcrisis en dat bleek overduidelijk in de Euroborg, waar de supporters van de FC hun best deden om het elftal te steunen.

Het venijn zat in de staart van de eerste helft of beter gezegd in de tien minuten blessuretijd die de arbiter door de vele onderbrekingen liet bijtellen. Eerst opende FC Utrecht de score en even later reageerde FC Groningen door meteen de gelijkmaker op het scorebord te laten aantekenen. Het was een wat fortuinlijke treffer maar niemand die er om maalde. Toch was een remise niet voldoende om iets te doen aan de miserabele positie op de ranglijst.

Met een achterstand van liefst zeven punten op de zestiende plaats, telde voor de ploeg van trainer Van der Ree alleen een zege en derhalve drie punten. Aan strijdlust was er weinig aan te merken op zijn elftal, dat in vergelijking met FC Utrecht ook vanaf het begin liet zien dat het de meeste aanspraak maakte op de overwinning. Met veel dieptepasses werd snel de aanval gezocht waar Pepi en ook Suslov al hun energie aanwendden om tot een resultaat te komen.

Van der Ree was toch niet tevreden over het spel van Suslov, want in de tweede helft werd hij gewisseld door spits Kruger. Een maatregel die kennelijk bedoeld was om meer power te krijgen in de voorste linie. Pepi en Kruger bemanden in de tweede helft het centrum van de aanval. Veel effect sorteerde dat niet, want de grootste kansen waren voor de gasten die verdiend op een 2-1 voorsprong kwamen door een intikker van Bas Dost.

Het optimisme in de Euroborg maakte gaandeweg plaats voor gemor en teleurstelling. Ondanks de aanvallende wissels van Van der Ree maakten zijn spelers er een potje van. FC Groningen voetbalde onsamenhangend en zonder ogenschijnlijke visie en plan. Als de club ooit van FC Utrecht had kunnen winnen, dan was het wel op deze vrijdagavond. Voor de rest van het seizoen is het slechts een kwestie van hoop tegen beter weten in.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)