dinsdag 25 april 2023

FC Groningen slachtoffer van wanbeleid

 Door Henk Hielkema

FC Groningen miste dinsdag het laatste grassprietje om aan vast te houden en het eredivisieschap te verlengen. Het restant van de gestaakte wedstrijd tegen NEC leverde de 21ste nederlaag (0-1) op waardoor degradatie naar de eerste divisie niet meer te ontkomen is. Alleen als de ploeg 12 punten haalt uit de resterende vier duels is er nog een piepklein kansje. Maar er is niemand in Groningen die daar nu nog in gelooft.

Trainer Dennis van der Ree zei na afloop van de nederlaag dat zijn spelers niet meer geloven in wat we moeten doen. En daarmee gooide hij de handdoek in de ring. Sterker nog, als een trainer zo praat, zou je hem moeten verlossen van zijn functie. Ook al is het nu te laat om de club te redden, het lijkt onvermijdelijk dat Van der Ree alsnog aan de kant wordt gezet.

Zonder publiek in de Euroborg was tegen NEC duidelijk te zien dat het heilige vuur bij de Groningers ontbrak om tot een noodzakelijke zege te komen. De urgentie van de wedstrijd was maar bij een paar spelers waar te nemen maar als ploeg straalde FC Groningen niets uit. Op het moment dat Van der Ree met enkele aanvallende wissels in de slotfase de volle buit te pakken, viel de tegentreffer. Duarte maakte een overtreding in het strafschopgebied en moest met een rode kaart het veld verlaten. De elfmetertrap werd daarna verzilverd.

De hamvraag is natuurlijk wie de grootste schuld treft aan het rampzalige seizoen. Het antwoord is: de clubleiding. In de eerste plaats trok technisch directeur Fledderus een trainer aan die niet klikte met de spelersgroep (Wormuth) en had hij ook al geen gelukkige hand met het samenstellen van de spelersselectie. De aanstelling van Van der Ree als vervanger van Wormuth was de volgende blunder. Als hoofdtrainer had deze oefenmeester totaal geen ervaring en had hij alleen zijn sporen verdiend als video-analist.

Daarna werd Van der Ree veel te lang gehandhaafd, terwijl duidelijk werd dat in het spel geen verbetering waarneembaar was. Sterker nog, onder hem ging het alleen maar slechter. Joop Gall was de enige trainer die FC Groningen had kunnen redden, maar directeur Gudde hield het vertrouwen in de falende Van der Ree. De paniekaankopen in de winter leverden ook al geen meerwaarde op. Het laatste klusje van de weggestuurde Fledderus pakte ook al slecht uit.

Om kort te gaan, als het in de top van de club niet goed zit, heeft dat op termijn gevolgen voor de prestaties op het veld. Dat is een voetbalwet die niet alleen geldt voor de profsectie maar geldt eveneens voor een ambitieuze amateurclub. Het is Gudde aan te rekenen dat hij er niet in is geslaagd om de goede besluiten te nemen. Hij is de eerst verantwoordelijke voor het wanbeleid dat de Trots van het Noorden straks doet afglijden naar de eerste divisie.      

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

 

       

Geen opmerkingen:

Een reactie posten