vrijdag 2 februari 2018

Beleidsbepalers maken van FC Groningen een laagvlieger in de eredivisie

Door Mistersnooker

FC Groningen verloor vrijdagavond met 2-0 van Vitesse en de ploeg van trainer Ernest Faber maakte een lusteloze indruk. Als die wedstrijd kenmerkend is voor de rest van de competitie dan gaat het seizoen niet alleen als een nachtkaars uit maar moet er ook nog wat puntjes gehaald worden om niet in de problemen te komen. Een feit is dat de supporters in Groningen niets leuks meer hoeven te verwachten.

Een pijnlijke constatering die aangeeft dat de clubleiding op de verkeerde weg zit. Het beleid van directeur Hans Nijland en technisch manager Ron Jans maakt van de groen-witte club namelijk een laagvlieger in de eredivisie. De beleidsbepalers willen dat met ingang van het komende seizoen de spelersselectie voor de helft bestaat uit voetballers uit de eigen jeugdopleiding. Inpassen van talentvolle jeugdspelers is lovenswaardig maar als dat gebeurt zonder de aanwezigheid van geroutineerde krachten dan is dat vragen om moeilijkheden.

Nijland en Jans zijn wel zo verstandig om de sportieve doelstelling (playoffs halen voor een Europese ticket) inmiddels wat bij te stellen. De playoffs is niet meer het doel. Snel veilig spelen en zo hoog mogelijk eindigen is daarvoor in de plaats gekomen. Dat is realistisch, want de laatste weken is een handvol spelers verkocht of van de hand gedaan en er is slechts eentje (verdediger Zeefuik) aangetrokken.

Voor de trouwe supporters is het teleurstellend dat het flopseizoen in september al is ingezet door interne strubbelingen en ongedisciplineerde spelers en nu door de clubleiding wordt voortgezet door spelers te verkopen en Faber op te zadelen met een piepjong middenveld. Faber zelf zal niet rouwig zijn dat het halen van de playoffs niet meer het eerste doel is. Hij maakt het seizoen gewoon af en kijkt ondertussen reikhalzend uit naar een nieuwe werkgever.

Het is vreemd dat Ron Jans het spoor volgt van zijn directeur en niet aandringt op het hebben van een eredivisiewaardige selectie. We hebben het hier al vaker geschreven: de technisch manager van FC Groningen maakt geen deel uit van de directie. Daardoor blijft Nijland ook eindverantwoordelijk voor de voetbalzaken. Het is beter om de technische man wel deel te laten uitmaken van de directie. Als Jans van plan is om langer bij de club te blijven dan is een directiezetel voor hem een noodzaak om zijn voetbalvisie in praktische zaken gestalte te geven.

Nog even terug naar de wedstrijd tegen Vitesse. Invaller Lars Veldwijk was de exponent van de totale lusteloosheid. Hij kwam amper in beweging en de 100 procent kans die hij kreeg, hadden  de meeste amateurspelers wel verzilverd. Met Feyenoord in de Kuip als volgende tegenstander, ziet het er niet naar uit dat de zesde zege van dit seizoen aanstaande is. Als je slechts vijf overwinningen boekt tegen 21 tegenstanders dan sta je terecht onderaan de middenmoot.
                                                      
 (Elke dag na een competitiewedstrijd van FC Groningen geeft Mistersnooker zijn onafhankelijke opinie. Mistersnooker is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten