zondag 11 februari 2018

'Werkweigering' Lars Veldwijk typerend voor situatie bij FC Groningen

Door Mistersnooker

De spelers van FC Groningen – met doelman Padt voorop – gingen na afloop van de wedstrijd tegen ADO Den Haag (0-0) in gesprek met de supporters. Ze hadden heel wat uit te leggen want de vertoning was zo slecht dat de fans in de Euroborg ‘schaam je kapot’ scandeerden. Terecht. Je vroeg je af of FC Groningen ooit eerder zo’n slechte thuiswedstrijd afwerkte.

Ook het ‘Faber rot op’ kon je in de Euroborg horen. Wegsturen van de geplaagde trainer heeft nu echter geen zin meer. Dat had al voor de winterstop moeten gebeuren. Hij heeft er vanaf het begin van het seizoen een zootje van gemaakt en de clubleiding heeft het risico genomen om Faber en zijn staf te laten zitten. Typerend voor de situatie bij FC Groningen is de weigering van Lars Veldwijk om in de slotfase in te vallen. (Later gisteravond twitterde Veldwijk dat hij helemaal niet heeft geweigerd om in te vallen. Hem zou niet eens gevraagd zijn om in te vallen. Wordt deze week dus vervolgd.)   

Rechtstreekse degradatie is geen reeel gevaar, maar het is nog altijd niet zeker dat de Groningers het seizoen redelijk veilig kunnen uitspelen. Als het vertoonde spel tegen ADO kenmerkend is voor de rest van de competitie dan wordt het nog billenknijpen voor iedereen die de club een warm hart toedraagt.

Directeur Hans Nijland en technisch manager Ron Jans spelen met vuur. Ze hebben Faber niet alleen laten zitten, maar weigerden in de winterstop ook vervangers te halen voor een handvol vertrokken spelers. Daardoor moeten nu piepjonge voetballers de kar gaan trekken en dat is onderin de eredivisie vragen om moeilijkheden. Dat het nu zo slecht gaat, is derhalve niet alleen trainer Faber aan te rekenen maar zeker ook het duo Nijland/Jans.

Het enige wat de club nu kan redden is het sprokkelen van puntjes. Dat is natuurlijk wel iets anders dan de seizoenkaarthouders een klein jaar geleden is voorgehouden: meeslepend voetbal en plaatsing voor de playoffs voor een Europees ticket. Tegen ADO bleven een recordaantal groene stoeltjes leeg en dat is de schuld van het clubbeleid, dat het accent legt op doorstroming van eigen jeugdspelers naar het eerste elftal.

De komende week wordt Danny Buijs gepresenteerd als nieuwe trainer voor het komende seizoen. Deze oud-speler moet zijn trainersdiploma nog halen en zal bij FC Groningen debuteren in het betaalde voetbal als trainer. Buijs heeft veel krediet bij de supporters maar objectief gezien is zijn komst ook een risico. Zijn komende benoeming getuigt in elk geval niet van veel ambitie.  
                                                                    
 (Mistersnooker is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           



Geen opmerkingen:

Een reactie posten