donderdag 8 februari 2018

Het uur U is aangebroken voor FC Groningen

Door Mistersnooker

Het uur U is aangebroken voor FC Groningen. Over de 3-0 nederlaag tegen landskampioen Feyenoord zullen geen Kamervragen worden gesteld, maar het is nu de hoogste tijd om punten te veroveren. Na de vier volgende wedstrijden tegen ADO (thuis), VVV (uit), NAC (thuis) en FC Twente (uit) kan het twee kanten op: of de Trots van het Noorden komt in ernstige degradatieproblemen of de competitie kan zorgeloos worden uitgespeeld.

Met slechts vijf overwinningen tegen 22 tegenstanders is de kans niet groot dat er de komende weken karrevrachten met punten worden binnengehaald, maar zeges in eigen huis tegen ADO en NAC kunnen de problemen voor een deel oplossen. Trainer Ernest Faber en zijn ploeg kunnen de komende weken laten zien wat ze waard zijn. Het elftal is te goed om rechtstreeks te degraderen maar een nacompetitie is niet uitgesloten als de prestatiecurve niet omhoog gaat.

Het seizoen is voor de supporters niet meer te redden. Toch zou het teleurstellend zijn als FC Groningen in de kelder van de eredivisie zou eindigen. Het gerommel binnen de spelersselectie en in de top van de club geeft weinig draagvlak voor een geweldig seizoen. We schreven aan het begin van het seizoen al dat de Groningers ergens onderin de middenmoot zouden gaan eindigen, maar degradatiegevaar hadden we niet voorzien.

Tegen Feyenoord probeerde Faber in de Kuip met antivoetbal de nul te houden. Met negen spelers achter de bal en blinde schoten naar voren in een niemandsland voetbalde FC Groningen voor een puntje. Dat hou je een tijdje vol maar uiteindelijk wint het voetbal het van antivoetbal. Veel volgers gaven Van Nieff de schuld van de nederlaag – omdat hij bij alle drie tegengoals negatief in beeld kwam – maar dat zou de andere spelers teveel vrij pleiten.

Wel is het zo dat de stad-Groninger voetballer op het middenveld handelingssnelheid tekort komt. Ook in de laatste linie heeft hij moeite om zich staande te houden. Daarom rijst de vraag of Van Nieff de komende weken wel in de basis thuishoort. Hij is momenteel uit vorm en dan lijkt een plaats op de wisselbank voor hem de enige optie.

De eerste punten moeten zondagmiddag in de Euroborg tegen ADO worden veroverd. Als dat niet gebeurt, worden de volgende duels alleen maar belangrijker.
                                                             
 (Mistersnooker is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten