maandag 5 februari 2018

Ron Jans maakt beginnersfouten als technisch manager van FC Groningen

Door Mistersnooker

We schreven het al in de vorige column: Het is een zootje bij FC Groningen. Dat beeld werd maandag nog eens bevestigd door uitlatingen van Lars Veldwijk in een onthullend interview in het Dagblad van het Noorden. Hij vertelde dat trainer Ernest Faber hem had gezegd te mogen vertrekken, maar dat technisch manager Ron Jans dat even later had verboden. Jans floot Faber terug met de woorden: “Hij is niet eindverantwoordelijk.”

Bovenstaande situatie mag nooit voorkomen in een professionele voetbalorganisatie. Het geeft aan dat Jans beginnersfouten maakt als manager. Dat bleek ook wel de laatste maanden. Hij liep het trainingsveld op om tijdens de training met de trainer te praten, tot ergernis van Faber betrad Jans met enige regelmaat de kleedkamer om de groep toe te spreken en nu dit weer.

Kennelijk moet Jans wennen aan zijn rol als manager. Hij dient de trainer de optimale voorwaarden te bieden om zijn werk goed te kunnen uitvoeren, hij dient zich op de achtergrond te houden en moet zeker niet de spelersgroep toespreken, hij dient bindende afspraken te maken met de trainer over transferzaken, hij moet minimaal wekelijks praten met de trainer over lopende zaken en tot slot dient hij zich in de media te onthouden van conflicten of meningsverschillen binnen te club.

  Een paar maanden geleden verkondigde Jans nog dat trainer Faber een man was om voor te vechten en nu fluit hij hem terug. Dat komt niet sterk over. Overigens had FC Groningen al voor de winterstop afscheid moeten nemen van Faber omdat er al in de maanden daarvoor veel dingen waren gebeurd die wel onder verantwoordelijkheid van de trainer vielen. Zoals het ongedisciplineerde gedrag van sommige voetballers en het langdurig puzzelen met de basisopstelling.

Door het aan laten blijven van Faber als trainer nam de clubleiding een groot risico. Met als gevolg dat de interne verhoudingen verstoord zijn. Faber en Jans is in de organisatie geen twee-eenheid meer en dat hoort wel zo te zijn in een betaald voetbalorganisatie.  Voor de rest van het seizoen zou het beter zijn als Faber direct vertrekt of dat directeur Hans Nijland een indringend gesprek gaat houden met Jans en Faber.

De beide kemphanen moeten hun gedrag bijstellen in het belang van de club. Veel overleggesprekken kunnen wonderen verrichten. Die lijken op dit moment te ontbreken. Verder moeten ze beseffen dat conflicten in de top doorsijpelen naar het veld. Met andere woorden: er is op dit moment bij de club geen draagvlak meer voor succes. Maar dat schreven we ook al een tijdje geleden.
                                                       
 (Mistersnooker is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           



Geen opmerkingen:

Een reactie posten