woensdag 21 februari 2018

De Groningse connectie in Munchen

Door Mistersnooker

De championswedstrijd in Munchen tussen Bayern en Besiktas werd afgelopen dinsdag bijgewoond door FC Groningen-directeur Hans Nijland, zijn vrouw Marieke, de ouders van Arjen Robben en Ronald Koeman. Wat deed die Groningse connectie daar in Munchen? Een interessante vraag die van belang is voor FC Groningen en het Nederlands Elftal.

Het zit namelijk zo. Nijland reist een paar keer per jaar naar Munchen op uitnodiging van Arjen Robben, die op zijn beurt thuiswedstrijden van FC Groningen bezoekt in de Euroborg. Dat gaat al een paar jaar zo. De verstandhouding tussen de Nijlands en de Robbens is zo goed dat je gerust van een vriendschap kunt spreken.

De voetbaldirecteur heeft er geen geheim van gemaakt dat hij Arjen aan de groen-witte club wil binden. Veel supporters hopen dat de wereldster zijn actieve carriere gaat afsluiten bij de club waar hij vanaf zijn jeugd het spelletje heeft geleerd. Maar die kans is klein. Het ligt meer voor de hand dat Arjen over enkele jaren Nijland gaat opvolgen als directeur.

Het staat inmiddels vast dat hij zich met zijn gezin definitief gaat vestigen aan de Verlengde Hereweg, waar hij een riant landhuis laat bouwen. Vast staat ook dat Nijland hem in de organisatie wil aantrekken als boegbeeld van de club. De directeur heeft Arjen zelfs al elke baan aangeboden die hijzelf het liefste wil.

Ondertussen brengt Nijland Arjen de fijne kneepjes van het vak bij. Met Robben aan het roer gaan er voor de club deuren open die anders gesloten blijven. Zijn aanwezigheid zal sponsors motiveren en vermoedelijk ook spelers die nu nog moeilijk zijn aan te trekken. Kortom, Robben als directeur geeft de club een enorme boost.

Maar Robben als toekomstige directeur was dinsdag niet het enige gespreksonderwerp. Ronald Koeman nam het uitje in Munchen te baat om Robben te polsen voor een terugkeer in Oranje. Als de aanvaller wedstrijdfit is, dan ziet de huidige bondscoach voor hem nog een belangrijke rol. Als routinier zou hij de jongere spelers bij de hand kunnen nemen op weg naar een waardig Nederlands Elftal.

Koeman kent Robben en andersom natuurlijk ook. Ze komen beiden uit Groningen en hebben een gemeenschappelijke liefde, FC Groningen. Wijlen Martin Koeman zal ongetwijfeld veel over de jeugdspeler Robben verteld hebben aan zijn zoons. Vader Koeman was destijds dagelijks te vinden op Corpus den Hoorn waar Arjen op zeer jonge leeftijd al zijn kunsten vertoonde.

De Groningse connectie in Munchen. Het lijkt de titel van een spannende film, maar de werkelijkheid is simpel. Robben mag dan als voetballer op zijn laatste benen lopen, hij is in de voetbalwereld nog lang niet afgeschreven.                

 (Mistersnooker is oud-sportjournalist en volgde jarenlang sporters in het Noorden)           




Geen opmerkingen:

Een reactie posten