dinsdag 26 januari 2021

FC Groningen heeft geen kind aan zwak ADO

 

Door Henk Hielkema

FC Groningen heeft in de subtop van de eredivisie prima zaken gedaan door ADO Den Haag met 3-0 naar huis te sturen. Met de drie punten verstevigden de Groningers hun positie die aan het eind van het seizoen recht geeft op deelname aan de playoffs voor Europees voetbal. Het ging tegen de onthutsend zwak spelende ploeg uit Den Haag vrij gemakkelijk ondanks het feit dat het elftal van trainer Danny Buijs door blessures met enkele invallers moest beginnen.

De Trots van het Noorden bewees niet alleen zichzelf met de zege een goede dienst zege maar ook FC Emmen dat ongeveer gelijktijdig lang uitzicht had op een puntje tegen PSV. Dat ging niet door maar het eveneens in degradatienood verkerende ADO liep in elk geval niet verder uit. FC Emmen krijgt komend weekeinde weer te maken met een cruciaal duel als ze tegen Willem II moeten.

Terug naar de Euroborg, waar Strand Larsen zijn achtste treffer produceerde. Het was zijn eerste kopgoal na een fraaie voorzet van Gudmundsson die de laatste weken goed in vorm is. Maar zo langzamerhand is wel duidelijk geworden dat de jonge Noor Strand Larsen zowel over de grond als in  de lucht levensgevaarlijk is voor het vijandelijke doel. Hij mag dan nog wat tekortkomingen hebben op het gebied van balaanname en bal vasthouden, toch is hij een aanwinst voor het Groninger aanvalsspel. Hij kan inmiddels terecht omschreven worden als een ‘goaltjesdief’.

Belangrijk voor het succes van Strand Larsen is de aanvoer vanaf de zijkanten. In die zin ontpopt met name Gudmundsson zich als een ideale aangever met zijn afgemeten voorzetten. Met zogenoemde pingelaars op de vleugels heeft Strand Larsen niet veel. Danny Buijs doet er daarom goed aan om de taktiek in de aanval af te stemmen op de lange Noor. Als dat goed gebeurt, kan hij dit seizoen voor nog een tiental doelpunten zorgen.

Met Heracles voor de boeg (zaterdag in Almelo) kan FC Groningen zijn positie op de ranglijst nog mooier maken. Voor de titel is de ploeg te wisselvallig, maar de sportieve doelstelling voor dit seizoen (een playoff-positie) lijkt gemakkelijk te halen. En dat hadden veel volgers aan het begin van de competitie niet gedacht.         

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten