zaterdag 30 januari 2021

Verdedigingsfout nekt FC Groningen in Almelo

 

Door Henk Hielkema

Het had zo mooi kunnen zijn voor FC Groningen. Even winnen van Heracles en dan op een gedeelde vierde plaats staan van de eredivisie. Die mogelijkheid lieten de mannen van trainer Danny Buijs echter onbenut. Kennelijk ontbrak bij hen de urgentie van de overwinning, want ze kwamen een 1-0 achterstand in de eerste helft niet te boven. Een dramatische inschattingsfout van verdediger Leal leidde de treffer van Heracles in die uiteindelijk de winnende bleek.

Leal was de minste speler bij de Trots van het Noorden. Hij kon zijn tegenstander nauwelijks de baas en ook bij balbezit kwam er weinig uit zijn voeten. Waarom hij de basisplaats had overgenomen van Dankerlui was een raadsel. Maar Leal was niet de enige Groninger die zijn dag niet had. Suslov verzandde regelmatig in zijn solo’s en ook Lundqvist liep onzichtbaar over het veld.

Leal en Suslov werden terecht gewisseld. Buijs trok nog een blik aanvallend ingestelde spelers open maar veel meer dan wat druk en dreiging kwam zijn elftal niet. Heracles had een grotere wil om te winnen en dat was te zien in het veld. Uiteindelijk werd de verdedigingsfout van Leal FC Groningen fataal. De Groningers probeerden in de tweede helft alles om het tij te keren maar echte doelrijpe kansen ontstonden er niet.

Een plaats in de top-vier zou ook boven alle verwachtingen zijn. De supporters van de Trots van het Noorden zijn allang blij dat hun ploeg zorgeloos in de subtop kan blijven voetballen. Degradatiezorgen heeft de ploeg niet en het enige doel is nu om zich te gaan kwalificeren voor de playoffs voor een Europees ticket. De marge is vooralsnog groot genoeg om zich daarover geen al te grote zorgen te maken.

De oorzaak van de wisselvalligheid van FC Groningen moet gezocht worden in de vele jongere spelers die de ene week de sterren van de hemel kunnen spelen en de andere week pardoes door het ijs zakken. Dat is nu eenmaal inherent aan het spelen met jonge talenten. De groep ervaren spelers zorgt ervoor dat de balans een beetje in evenwicht blijft.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten