donderdag 14 januari 2021

FC Groningen wint dankzij sublieme actie van Alessio da Cruz

Door Henk Hielkema

In een rommelige, knotsgekke wedstrijd met 3-2 winnen van Willem II resulteerde voor FC Groningen in een mooie zesde plaats op de ranglijst van de eredivisie. In de bus terug naar Martinistad zal er ongetwijfeld een feestje gebouwd zijn. Maar afgezien van het feit dat FC Groningen zichzelf en FC Emmen (Willem II is een degradatieconcurrent) een goede dienst heeft bewezen, valt er weinig positiefs te melden over het spel van de Trots van het Noorden.

Wie de wedstrijd op tv heeft gezien, moet toegeven dat de Tilburgers voor hetzelfde geld de volle buit hadden kunnen veroveren. Het open veldspel in de tweede helft ging namelijk gepaard met vele doelrijpe kansen die tot en met de laatste minuut waren te bewonderen. Met de spanning en amusementswaarde zat het wel goed. En als supporter van FC Groningen neem je dan snel de fouten op de koop toe.

De mooiste en beste actie kwam niet van de gevierde Mo el Hankouri, die tweemaal scoorde, maar van Alessio da Cruz. Uiteindelijk waren zijn voetbalintelligentie, gogme en inzicht bepalend voor het binnenhalen van de drie punten. Hij liep na een uitval in blessuretijd alleen op de Tilburgse doelman af. Veel aanvallers zouden gaan voor eigen eer en glorie maar Da Cruz deed het enige juiste: hij zag in zijn ooghoeken de meegelopen El Hamkouri en schoof de bal naar hem toe. Een doelpunt dat je vaak ziet in het ijshockey: de keeper in kansloze positie.

De tijdens de wedstrijden zo emotioneel coachende trainer Danny Buijs was na afloop van de fortuinlijke zege bijzonder realistisch door te stellen dat er nogal wat fout was gegaan op het veld. En dat had hij bij het rechte eind. FC Groningen gaat deze weken door het leven als een subtopper maar voetbalde in Tilburg donderdagavond als een matige middenmoter.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)