zaterdag 23 januari 2021

FC Groningen zakt voor subtop-examen

 

Door Henk Hielkema

Om een rol van betekenis te spelen in de top van de eredivisie moest FC Groningen zaterdagavond winnen van Vitesse. Dat gebeurde niet. De Arnhemmers wonnen met 1-0 door een fraaie treffer van Bazoer. De bal werd van grote afstand op het doel van Padt afgevuurd. Het speeltuig belandde tegen de onderkant lat en er moest de VAR aan te pas komen om het doelpunt toe te kennen omdat de bal achter de doellijn uit het doel stuitte.

De positie van FC Groningen in het linker rijtje is nog steeds goed te noemen, maar tegen Vitesse zakte de Trots van het Noorden toch voor het subtop-examen. Op veel onderdelen was de thuisploeg namelijk de betere. FC Groningen-trainer Danny Buijs voorspelde bij voorbaat een taktisch gevecht. Maar niet de taktiek gaf de doorlag maar veel meer het kwalitatieve surplus waarmee de Arnhemmers het veld betraden.

Bazoer en Tannane zijn de smaakmakers van Vitesse en zij zijn al het hele seizoen de beste voetballers in alle wedstrijden die ze spelen. Geen wonder dat Vitesse een van zijn betere seizoenen meemaakt en met recht een titelpretendent genoemd mag worden. Verliezen in Arnhem is daarom geen schande. FC Groningen werd niet van de mat gespeeld en tot op het laatst was er een mogelijkheid om nog een puntje mee naar huis te nemen.

Er was ook nog een verschil in flair en vertrouwen. Terwijl de Groningers af en toe moeizaam een combinatie zochten, speelden de Arnhemmer de bal met veel meer vertrouwen naar elkaar toe. Aangezien ze ook technisch vaak superieur waren aan hun tegenstanders, waren vrijwel alle aanvallen dreigend voor de Groninger defensie.

Doelman Padt behoedde zijn elftal voor een grotere achterstand en daardoor mocht FC Groningen tot en met de blessuretijd hopen op een gelijkmaker. Een paar afstandsschoten, corners en vrije trappen moesten het voorspel zijn voor die treffer, maar zoals zo vaak schortte het aan de produktiviteit. De jonge Noor Strand Larsen kwam slechts een enkele keer in een kansrijke positie. En Messaoudi, de Tannana van FC Groningen, beleefde ook niet zijn beste dag.       

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)   

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten