zondag 17 januari 2021

FC Groningen toont veerkracht na ongeconcentreerd begin

Door Henk Hielkema

Concentratie is een belangrijke factor in de topsport. De basis is techniek maar om die goed te kunnen uitvoeren heb je concentratie nodig. Het gebrek aan die focus was de oorzaak van de 2-0 achterstand die FC Groningen in de eerste helft van de wedstrijd tegen FC Twente in de Euroborg opliep. De urgentie van het subtopduel ontbrak aanvankelijk bij de Groningers die kennelijk dachten dat het klusje tegen de Twentenaren gemakkelijk te klaren was. In de tweede helft werd de achterstand weliswaar ongedaan gemaakt (2-2) maar meer zat er niet in.

Het was in het begin al te zien aan doelman Sergio Padt, die de bal pardoes tegen een Twentenaar schoot en met veel pijn en moeite een achterstand kon voorkomen. Uit de corner die daarna volgde kwam de tegengoal alsnog. Dat had FC Groningen wakker moeten schudden. Maar in plaats van het over een andere boeg te gooien, bleven de mannen van trainer Danny Buijs volharden in vrijblijvendheid. Met de tweede tegentreffer tot gevolg.

Het is moeilijk om de knop om te zetten als je met de verkeerde instelling bent begonnen. De enige manier is om basisspelers te wisselen. Dat deed Buijs dan ook met drie wissels na de rust. Daniel van Kaam, Lundqvist en Schreck kwamen in het veld voor Da Cruz, Matusiwa en Suslov. Die forse ingreep werkte als een wondermedicijn voor de Groningers die vanaf dat moment energiek aan de slag gingen om met succes de achterstand weg te werken.

Vooral de tweede Groninger treffer van Strand Larsen was van een mooie schoonheid. Kenners zouden het doelpunt typeren als een ‘echte spitsengoal’ en dat was ook zo. De jonge Noor werkte zich voor de verdediger en prikte de bal met een simpele voetbeweging achter de Twentse doelman. Je ziet hem soms lange tijd niet in de wedstrijd maar Strand Larsen is voor de Trots van het Noorden een meer dan bruikbare spits. Als hij zo doorgaat, kan hij nog flink wat geld opleveren bij een verkoop.

De veerkracht die FC Groningen na de achterstand toonde, leverde dus een punt op die van belang is voor de positie op de ranglijst. Langzamerhand komt het belang van een playoffplaats beter in beeld. Voorlopig staan de noorderlingen in de zo begeerde zone en hoeven ze zich niet zo druk te maken om op korte termijn af te glijden naar het rechter rijtje.

(Henk Hielkema is oud-journalist van het Dagblad van het Noorden)