maandag 15 augustus 2016

Ernest Faber bedenkt nieuwe variant van bekende Engelse voetbaluitdrukking



Door Mistersnooker

FC Groningen-trainer Ernest Faber bedacht vorige week een nieuwe variant van een bekende Engelse voetbaluitdrukking. De slogan ‘Never change a winning team’ veranderde hij in ‘Never change a losing team’. Na de 5-0 nederlaag in de Euroborg tegen Feyenoord, stelde hij voor de tweede competitiewedstrijd tegen Excelsior dezelfde elf spelers op. Met een 2-0 nederlaag tot gevolg.

Is deze slechtste start van FC Groningen in de eredivisie ooit – 0 uit 2 en een doelsaldo van 0 voor en 7 tegen – dan geheel te wijten aan de nieuwe hoofdtrainer van de Trots van het Noorden? Wel een beetje maar niet helemaal. Faber wilde zijn basiself de kans op een revanche bij Excelsior niet onthouden, maar het is de vraag of hij daarmee de juiste beslissing nam.

Kennelijk wilde de trainer na de fiasco tegen Feyenoord de knuppel niet in het hoenderhok gooien door een stuk of vier spelers te gaan vervangen. Maar hij had natuurlijk de falende Hiariej, Van Nieff, Maduro en Antonia op Woudenstein op de wisselbank moeten zetten. Zo’n ingreep wordt gevraagd van een professionele trainer in een wereld waarin geen plaats is voor zachte heelmeesters. En hij had de vervangers wel degelijk tot zijn beschikking: Memisevic, Tibbling, Idrissi en Linssen.

Het valt nooit te bewijzen of de Groningers met een andere basis wel van Excelsior hadden gewonnen, maar de vervanging was wel een signaal geweest in de richting van de falende spelers. Die kregen van Faber opnieuw het vertrouwen dat ze niet konden inlossen. Daarmee komen we op de vraag of Hiariej, Van Nieff en Antonia wel in de basis thuishoren als de gehele selectie fit en beschikbaar is. Het antwoord is: nee. Van Nieff is geen verdediger maar een middenvelder, Hiariej kan de last van een belangrijke, strategische positie niet dragen en Antonia is een spelers die je in de tweede helft kunt inzetten als de tegenstanders de vermoeidheid in de benen voelen.

Faber wisselde wel adequaat en snel. Maduro moest al na een half uur plaatsmaken voor de nieuweling Memisevic en toen er moest worden aangevallen om een achterstand goed te maken, kwamen er nog twee aanvallers opdraven. Maduro schrok van de snelle wissel en als de voortekenen niet bedriegen dan kan hij dit seizoen een basisplaats wel vergeten. Als middenvelder was hij te traag en als centrale verdediger mist hij de noodzakelijke meedogenloze acties.

Deze week wordt van Faber verwacht dat hij de puzzelstukjes op de juiste plaats legt. Met andere woorden: in de komende thuiswedstrijd tegen FC Twente moeten de juiste mensen op de juiste plaats in het veld staan, want ik ga er niet vanuit dat hij de basiself tegen Feyenoord en Excelsior nog een derde kans geeft.

(Elke maandag en vrijdag om precies 18 uur een opinieverhaal over FC Groningen)  

      



  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten