maandag 8 augustus 2016

FC Groningen veroordeeld tot de middenmoot



Door Mistersnooker

Feyenoord heeft zondagmiddag in de Euroborg afgerekend met de hoge verwachtingen waarmee de fans van FC Groningen naar het stadion waren gekomen. Waar dat optimisme aan het begin van elk seizoen vandaan komt, mag Joost weten. Het is een hoop die nergens op is gebaseerd. FC Groningen is namelijk veroordeeld tot een rol in de middenmoot van de eredivisie. En dat heeft niets te maken met de ambities van de nieuwe trainer Ernest Faber of de goede bedoelingen van de spelers.

Niet de trainer of de spelers bepalen het uiteindelijke resultaat, maar de structuur van de club met alle voor- en nadelen die het heeft. Ze zeggen wel eens dat de hoogte van de begroting aangeeft op welke plaats een club op de ranglijst eindigt en daar zit wat in. Met de huidige structuur/beleid is het voor FC Groningen onmogelijk om zich te meten met de top van de eredivisie om nog maar te zwijgen van de mogelijkheid om kampioen van Nederland te worden.

Directeur Hans Nijland heeft een paar jaar geleden in een overmoedige bui verkondigd dat zijn club zich structureel zou gaan nestelen in de top. Maar daar is hij inmiddels op teruggekomen. Terecht, want zo lang hij elk jaar de beste spelers moet verkopen om de begroting rond te krijgen, zit er niet meer in dan een middenmootpositie met soms incidenteel een piek naar boven zoals vorig jaar toen de beker werd veroverd.

Een ploeg die jaarlijks zijn beste spelers ziet vertrekken, kan nooit doorgroeien naar de top van Nederland.  Het is al moeilijk genoeg om gelijkwaardige vervangers aan te trekken voor de sterkhouders. Af en toe lukt het (met Suarez, Matavz, Lindgren) maar evenzo vaak niet (Zeefuik, Texeira, Hoesen). De supporters van de FC moeten voorlopig genoegen nemen met een eindklassering tussen de zesde en twaalfde positie. Het is niet zo moeilijk om te voorspellen dat FC Groningen of onderaan het linker rijtje of bovenaan het rechter rijtje zal eindigen. En die eindrangschikking komt overeen met de hoogte van de begroting.

De verhuizing van het Oosterpark-stadion naar de Euroborg heeft de club veiligheid opgeleverd in de eredivisie. Spelers en trainers moeten het wel heel erg bont maken om te degraderen naar de Jupiler League. Er is een volgende stap in het beleid nodig om een duurzame positie te veroveren in de subtop van de eredivisie. Meer daarover in de volgende column die vrijdag om precies 18 uur op dit blog verschijnt.

(Elke maandag en vrijdag op dit blog een opinie over FC Groningen)
        




Geen opmerkingen:

Een reactie posten