vrijdag 26 augustus 2016

Sergio Padt met betere vangtechniek wereldkeeper




Door Mistersnooker


Er waren nogal wat FC Groningen-supporters die bang waren dat Ajax de Groninger doelman Sergio Padt zou benaderen om Jasper Cillessen op te volgen. Zelf was ik daar niet zo bang voor. Padt is een prima keeper, maar voor een topclub komt hij tekort. Ik zal dat uitleggen.

De 26-jarige sluitpost is populair bij de fans, krijgt hoge cijfers van de professionele volgers en heeft een spectaculaire stijl. Zijn lengte (1 meter 97) en imposante gestalte zijn uitermate geschikt om als keeper in het betaalde voetbal te fungeren. Voeg daar nog eens zijn durf en onbevreesde moed bij dan heb je ogenschijnlijk de ideale keeper.

Padt, die op zijn zeventiende trouwens al voor Ajax speelde, brak daar niet door. Hij keepte wel voor het Nederlands Elftal onder de 21 jaar, maar Ajax 1 was voor hem te hoog gegrepen. Daarom verkaste hij naar Belgie waar hij bij AA Gent – de leukste plaats in Belgie – wel kon rekenen op een basisplaats. Daar viel hij ook op bij de scouts van FC Groningen die hem in juli 2014 naar de Martinistad haalden.

Als Padt een betere basistechniek zou hebben, dan kon hij wel eens een wereldspeler worden. Daarin schuilt ook zijn tekortkoming. Hij heeft alles om een topkeeper te zijn, maar mist de basisvangtechnieken. Ik denk, maar cijfers heb ik niet voorhanden, dat hij in de eredivisie de keeper is met de meeste rebounds. Veel ballen die op hem af worden gevuurd, stopt hij wel, maar niet klemvast.  Veel van de tegendoelpunten worden ook gescoord na een rebound van Padt. Daarom redt hij niet alleen punten voor het elftal, maar kost hij ook punten.

Als je 26 jaar bent, is het moeilijk om die vangtechnieken alsnog aan te leren. Maar je bent nooit te oud om te leren. Daarom doet hij er verstandig aan om dagelijks te werken aan de vangtechnieken. Die had hij natuurlijk al als tiener onder de knie moeten hebben, maar als hij zich wil verbeteren dan moet de basistechniek echt worden getraind. Het gaat te ver om te zeggen dat elke bal op doel voor hem een avontuur is, maar het ziet er soms wel zo uit.

Alle beginnende keepers krijgen de bekende bb-oefening van hun trainer. Die b’s staan voor borst en bal. Na het verwerken van een schot, moet de bal zo snel mogelijk naar de borst. En als het moet – bijvoorbeeld bij een schuiver – dan moet de borst zo snel mogelijk naar de bal. Als Padt deze bb-oefening dagelijks traint, dan heeft hij wellicht nog een mooie toekomst voor zich bij een topclub. Want dat hij alles heeft om een uitmuntende keeper te zijn, staat als een paal boven water.


(Elke maandag en vrijdag op dit blog om precies 18 uur een opinieverhaal over FC Groningen)  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten