maandag 29 augustus 2016

Technische staf FC Groningen medeschuldig aan rode kaart voor Juninho Bacuna

  
  

Door Mistersnooker

Johan Cruijff zei het al: ‘Elk nadeel heeft zijn voordeel’. De rode kaart voor Juninho Bacuna legitimeerde tegen koploper PSV een superverdedigende taktiek van FC Groningen en die pakte goed uit: 0-0. Maar de technische staf van de groen-witten mag zich de veldverwijzing van de 19-jarige middenvelder aanrekenen.

In de eerste plaats mogen de trainers het jongere broertje van Leandro geen positie geven in het elftal die zoveel verantwoordelijkheid vergt. Vorig seizoen, maar ook al in recentere wedstrijden, is namelijk gebleken dat Bacuna niet alleen veel balverlies lijdt, maar ook nog eens zijn directe tegenstander vaak vrije doorgang verleent.

In de tweede plaats was aan het spel van hem tegen PSV te zien dat hij door de trainers was geinstrueerd om het de tegenstanders vooral een beetje moeilijker te maken. Anders is het namelijk niet te verklaren dat de tiener vanaf het beginsignaal de ene na de andere overtreding maakte en nog voor de pauze met een tweede gele kaart – dus rood -  kon gaan douchen.

Junhino zal best talent hebben, maar hij is nog te jong en te onervaren om een bepalende rol te spelen op het middenveld. Tegen PSV wilde hij zijn trainers niet teleurstellen door zijn stinkende best te doen, maar dat pakte helemaal verkeerd uit. Dat de Trots van het Noorden die numerieke minderheid uitbuitte door massaal te gaan verdedigen en zodoende een verrassend puntje aan het duel overhield, doet daar niets aan af.

FC Groningen had van de Bommen-Berend-kermis de schiettent mee naar Eindhoven genomen, maar de PSV’ers hadden hun vizier niet op scherp staan. Zelfs vanaf de penaltystip lukte het niet om doelman Sergio Padt te passeren. Terwijl heel voetballend Nederland weet dat Luuk de Jong de bal vanaf elf meter recht door het midden van het doel schiet, bleef Padt gewoon staan in plaats van een hoek te kiezen. Het schot van De Jong leek daarom op een terugspeelbal.

Het onverwachte puntje verbetert de stemming natuurlijk in het Groninger kamp. Maar het blijft de vraag hoe de trainers er straks in slagen wat meer gif op het middenveld te creeren. De vervanging van Drost door Linssen was al een stap in de goede richting. Met Tibbling – hij bleef zondag ziek thuis - voor Bacuna kan een volgende stap gezet worden.

(Elke maandag en vrijdag om precies 18 uur een opinieverhaal over FC Groningen)  

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten