vrijdag 19 augustus 2016

Protesten tegen lunchwedstrijd FC Groningen kortzichtig en onverstandig



Door Mistersnooker

FC Groningen speelt zondagmiddag tegen FC Twente in de Euroborg om 12.30 uur. Het is de zogenaamde lunchwedstrijd van deze zondag. De meest fanatieke supporters gruwelen van dit aanvangstijdstip. Op de tv zal ongetwijfeld weer een protestdoek te zien zijn. De vraag is echter of de tegenstanders van dit aanvangstijdstip het gelijk aan hun zijde hebben.

Een nog betere vraag is of de tegenstanders wel beseffen hoeveel hun club gebaat is bij het spelen op een ongebruikelijk tijdstip. De borden met de tekst: ‘Against modern football’ heb ik nooit goed begrepen. Er zijn zelfs voetbalsupporters die denken dat FC Groningen zelf heeft voorgesteld om de aftrap om 12.30 uur te laten plaatshebben. Het tegendeel is waar. De club heeft aangegeven de  thuiswedstrijden het liefst op zondagmiddag om half drie te spelen.

Er zijn ook voetbalfans die hun gram richten op de tv-zender FoxSport. Deze zendgemachtigde wil de klanten (tv-kijkers) alle eredivisiewedstrijden live voorschotelen. Dan is het niet handig om alle duels op zondagmiddag om half drie te laten beginnen. Daarom wordt er op vrijdagavond, zaterdagavond (op drie tijdstippen) en zondagmiddag (op drie tijdstippen) afgetrapt.

De klant is in dit geval koning. Maar ook de clubs hebben baat bij een groot commercieel succes van FoxSport. Zo haalt FC Groningen als goede middenmoter jaarlijks een derde van de begroting binnen dankzij de deal met de zender. De TV-gelden maken het mogelijk om betere spelers te halen en te betalen. Zonder die miljoenen van FoxSport zou een club als FC Groningen wegzakken uit de eredivisie en spelen in de Jupiler League. En welke supporter zit daar op te wachten?

Alle eredivisieclubs hebben hun handtekening gezet onder een contract met FoxSport. Daarin staat onder meer dat de competitiewedstrijden gespreid over het weekeinde gespeeld moeten worden. De clubs mogen natuurlijk hun voorkeur aangeven, maar soms ontkom je er niet aan om een thuiswedstrijd op vrijdagavond af te werken of op zondagmiddag om half een.

Een dergelijk speelschema tref je ook aan in het buitenland, waar de TV-gelden voor de clubs een veelvoud opleveren van wat in ons land wordt betaald. Zo ontvangt de hekkensluiter in de hoogste Engelse divisie nog altijd honderd miljoen euro. En daar is ook geen club die klaagt over een afwijkend tijdstip om te spelen.

Kortom, het is kortzichtig en onverstandig om borden omhoog te houden in het stadion met de tekst: ‘Against modern football’. Wie dat wel doet, wil in feite terug naar het amateurvoetbal. Kom op supporters, de wereld verandert en verander alsjeblieft mee.

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur op dit blog een opinie over FC Groningen)
        




Geen opmerkingen:

Een reactie posten