maandag 22 augustus 2016

FC Groningen mist gifkikkers en kuitenbijters



Door Mistersnooker



Het is nog te vroeg voor het woordje crisis, maar dat de zorgen toenemen op de burelen van FC Groningen is zonneklaar. Nog nooit begon de club zo slecht aan een nieuw seizoen en met de komende uitwedstrijd voor de boeg tegen landskampioen PSV is het niet onwaarschijnlijk dat de Trots van het Noorden nog steviger de rode lantaarn in handen krijgt met 0 punten uit de eerste vier wedstrijden.

De hamvraag is natuurlijk waar de kwetsbaarheid van het elftal vandaan komt. De verantwoordelijke mensen wezen de laatste weken naar de verdediging en directeur Hans Nijland ging met technisch manager Peter Jeltema aan de slag om de noodzakelijk geachte versterkingen binnen te halen. Met succes want binnen de kortste keren werden twee nieuwe verdedigers in de armen gesloten.

Wie de wedstrijden echter goed analyseert, komt tot de conclusie dat het zwakste deel van het team gezocht moet worden op het middenveld. De tegenstanders snijden daar doorheen als het mes door de spreekwoordelijke warme boter. En de grootste trainers ter wereld hebben altijd gezegd dat de bezetting van het middenveld cruciaal is voor het behalen van resultaten. Het is het strategische deel van  de ploeg dat moet verdedigen, aanvallen en schakelen.

Uit alle beschikbare spelers koos trainer Ernest Faber tegen FC Twente voor de middenvelders Simon Tibbling, Juninho Bacuna en Jesper Drost. Met zo’n keuze vroeg Faber om moeilijkheden, want Tibbling was net een weekje terug uit Brazilie, Drost valt al ruim een jaar tegen als duurste aankoop aller tijden en Bacuna is nog veel te licht om een dergelijke verantwoordelijke positie in het elftal te gaan dragen. En het belangrijkste: ze hebben te weinig gif. Ik dacht in de eerste helft tegen FC Twente: oh, wat mist FC Groningen Maikel  Kieftenbeld.

De uit Dalfsen afkomstige voetballer mis je pas als hij niet meedoet. Hij heeft een gebrekkige techniek, is niet snel, heeft amper een mooie steekpass en scoort slechts een paar keer per jaar. Maar hem kom je op het middenveld niet zomaar voorbij. Hij is een gifkikker, een kuitenbijter die een kleine overtreding niet schuwt om de tegenstander af te stoppen. Hij vertrok naar Engeland en ik dacht dat zijn vertrek geen verlies was. Ten onrechte.

FC Groningen heeft in mijn ogen behoefte aan meer gif op het middenveld. En als dat gif niet in een speler gevonden kan worden, dan moeten alle veldspelers maar zorgen voor meer gif in het spel. Gewoon een beetje feller voetballen met een beetje meer inzet. Of zoals we in Groningen zeggen: Derop of gain vreetn.

(Elke maandag en vrijdag om precies 18 uur vindt u hier een opinie over FC Groningen)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten