maandag 19 december 2016

Ernest Faber krijgt een voldoende op zijn kerstrapport




Door Mistersnooker

De vraag is of de spelers van FC Groningen na het 1-1 gelijkspel tegen hekkensluiter Go Ahead Eagles een vrolijke kerstvakantie tegemoet gaan of juist niet. Zeker is dat ze samen met de supporters in de Euroborg zondagmiddag ontevreden waren met de remise tegen de laagvliegers uit Deventer.

Toch mag je zeggen dat de Trots van het Noorden zich de laatste maanden goed heeft hersteld van een superslechte seizoenstart. Met de komst van de punten kwam ook het goede spel van het vorige seizoen weer terug met een tiende plaats op de ranglijst halverwege de competitie tot gevolg. De ploeg van trainer Ernest Faber moest lange tijd in de gevarenzone voetballen en daar hoeft het elftal zich voorlopig geen zorgen meer over te maken.

Het heeft ook heel lang geduurd voordat Faber de juiste poppetjes op de juiste plaats in de basis zette. Dat werd ook wel een beetje veroorzaakt door de chaotische voorbereiding waarbij sommige spelers niet inzetbaar waren door allerlei omstandigheden. Dit zal ongetwijfeld hebben meegespeeld in het besluit van de club om geen trainingskamp in de winter te gaan houden maar eentje in de voorbereiding op het seizoen 2017-2018.

De keuze van de eerste spits (Tom van Weert) heeft ook lang op zich laten wachten evenals het besef dat Simon Tibbling in de basis een bijna onmisbare pion is. Even los van de teleurstellende remise tegen Go Ahead zag je de laatste weken een verbetering in het veldspel die straks na de winterstop alsnog kan leiden tot de sportieve doelstelling voor dit seizoen: het halen van de playoffs voor een Europese ticket.

Meer zal er niet inzitten. De seizoenkaarthouders moeten er rekening mee houden dat FC Groningen tijdens de tweede helft van de competitie in de grijze middenmoot zal blijven spelen. Dat heeft niets te maken met het werk van de hoofdtrainer of de inzet van de spelers maar alles met het clubbeleid dat erop gericht is de beste spelers jaarlijks te verkopen om de begroting sluitend te krijgen.

Kan Faber terugkijken op een geslaagde eerste helft van de competitie? Ik dacht het wel. Hij is er in elk geval in geslaagd om de ploeg aan het voetballen te krijgen. En op dit moment staat het elftal op de ranglijst waar het hoort te staan gezien de middelen en mogelijkheden van de club. Voor de fans is het natuurlijk wel spijtig dat het al in een vroeg stadium is uitgeschakeld voor de beker.

Wat ook in het voordeel van Faber spreekt, is zijn ‘normale gedrag’ toen het even flink tegenzat. Hij kwam rustig en zonder paniek over in de media en dat zien de noordelijke supporters het liefst. Beter dan een trainer die rare dingen zegt en doet om zijn eigen straatje schoon te vegen. Daar weet de oud-trainer Rob Jacobs wel van mee te praten. Bij een club als FC Groningen behoor je je normaal te gedragen. ´Want´, zeggen ze in Groningen, ´dan doe je al gek genoeg´. 

(Tijdens de winterstop is er op dit blog alleen op vrijdag een opinierend verhaal over FC Groningen. Als er weer wordt gevoetbald eveneens op maandag)   

          

Geen opmerkingen:

Een reactie posten