vrijdag 9 december 2016

FC Groningen-directeur schaadt clubimago door afkoopsom te vragen voor Henk de Jong



Door Mistersnooker

FC Groningen-directeur Hans Nijland heeft uiteindelijk met een kleine afkoopsom genoegen genomen om commercieel medewerker Henk de Jong te laten vertrekken naar De Graafschap waar hij vanaf 1 januari hoofdcoach is. De Jong – eerder ontslagen bij SC Cambuur en daarna in dienst getreden als werknemer bij FC Groningen – wilde graag naar de club uit Doetinchem maar Nijland wilde een afkoopsom naar verluidt van een ton.

Het moet niet gekker worden. Behalve aan de doorverkoop van spelers wil Nijland nu ook een transfersom voor werknemers. De directeur staat in zijn recht. Dat is waar. Maar voor de buitenwereld staat hij nu voor paal. Groningen en De Jong hebben een contract met elkaar afgesloten voor een jaar. Dat jaar is nu halverwege en dus eist Nijland een ‘transfersom’ voor de werknemer.

De topman van de Trots van het Noorden staat bekend om zijn koopmansgeest maar dit gaat te ver. Hij moet zich loyaal opstellen tegenover De Jong, die staat te trappelen om weer als trainer aan de slag te gaan. Natuurlijk had De Jong een clausule in zijn contract moeten laten opnemen dat hij zou kunnen vertrekken als zich een club voor hem meldt, maar dat is kennelijk niet gebeurd.

En wie denkt dat Nijland De Jong na diens ontslag bij Cambuur uit medelijden een baan heeft aangeboden, heeft het mis. De Jong beschikt namelijk bij sponsors en potentiele sponsors een geweldige gunfactor, waardoor hij op de commerciele afdeling in de Euroborg goud waard is. De Jong heeft de gave om mensen voor zich te winnen en heeft geweldige contactuele eigenschappen.

Toch had Nijland hem gratis moeten laten gaan naar De Graafschap. Dat moet hij De Jong op zijn beurt gunnen. Nijland krijgt door deze zakelijke opstelling een onsympathiek imago. Johan Derksen van Voetbal Inside noemde hem deze week al een ‘eikeltje’.  Natuurlijk, Nijland heeft als voormalige advertentieverkoper FC Groningen prima geleid. Beter dan menigeen vooraf had gedacht. Maar in dit geval had hij zich minder zakelijk moeten opstellen en de vergoedingssom voor De Jong laten varen.

Nijland zou zijn imago een dienst hebben bewezen door Henk de Jong veel succes te wensen bij De Graafschap zonder daar een prijskaartje aan te hangen. De kans dat De Jong later alsnog op de commerciele afdeling van de groen-witte club gaat terugkeren, was dan ook veel groter geweest.


(Elke maandag en vrijdag op dit blog een opinierend verhaal over FC Groningen)   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten