maandag 12 december 2016

Ernest Faber staat voor test als 'mensenmanager'



Door Mistersnooker

FC Groningen is bezig aan een goede reeks die zoveel punten oplevert dat op dit moment heeft geleid tot een plaats in het linker rijtje van de ranglijst. Sterker nog, de club kan in de tweede helft van het seizoen alsnog de sportieve doelstelling behalen: een playoffplaats voor een Europees ticket.

Aan het spel tegen NEC kon je weken geleden al zien dat de ploeg van trainer Ernest Faber veel te goed was voor het spelen van degradatievoetbal. In deze column hebben we toen al gezegd dat het veldspel in Nijmegen veel goeds zou beloven voor de toekomst. Als de ploeg zondagmiddag thuis van Go Ahead Eagles wint, is er gewoon aansluiting met de subtop en wordt het toch nog een paar gezellige feestdagen.

De kracht van FC Groningen kan de club ook wel eens gaan opbreken. Het is aan Faber en zijn assistenten om de zaak goed te managen. En dan heb ik het natuurlijk over de brede selectie met min of meer gelijkwaardige spelers. Het voordeel is dat door ziekte, blessures of schorsingen basisspelers kunnen worden vervangen zonder dat het elftal aan kracht inboet.

Een ander voordeel is dat iedereen op scherp staat. Niet alleen de basisspelers die elke wedstrijd moeten knokken voor hun status maar ook de wisselspelers die op trainingen en in lagere elftallen kunnen laten zien dat zij in de basis horen te staan. Dat lijkt allemaal ideaal, maar er zit natuurlijk ook een nadeel aan. Zo heeft elk voordeel zijn nadeel, om maar even een variant op een uitspraak van Cruijff te gebruiken.

De uitdaging voor Faber is de komende maanden om iedereen tevreden te houden. Als hij erin slaagt om van de gehele selectie een geheel te maken, dan is hij spekkoper en kan er volgend jaar nog iets moois gebeuren in de competitie. Faber moet zich ontpoppen tot een ‘mensenmanager’. Iedereen scherp houden, de beste spelers opstellen en alle kikkers in de kruiwagen houden.

Als hij slim is, zegt hij tegen zijn selectie dat de basisspelers zichzelf opstellen door hun best te doen op de trainingen en in de wedstrijden. Een belangrijke voorwaarde voor een goed verloop van de competitie is dat de voltallige selectie deelgenoot wordt gemaakt van de resultaten van het eerste elftal. Aan Faber om daarvoor te zorgen. Een paar tips: wees eerlijk, consequent, open en laat je oren niet hangen naar opdringerige zaakwaarnemers van spelers en directeur Hans Nijland die graag wil dat je spelers opstelt die aan het eind van het seizoen geld opleveren.

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur op dit blog een opinierend verhaal over FC Groningen)        



Geen opmerkingen:

Een reactie posten