vrijdag 16 december 2016

FC Groningen op de goede weg met wetenschappelijke benadering



Door Mistersnooker

De KNVB heeft zijn PIM (prestatie- en innovatiemanager) aangesteld in navolging van enkele eredivisieclubs die de wetenschap hebben omarmd. Ook FC Groningen heeft in de persoon van Gerard Kemkers zijn eigen PIM. De oud-schaatscoach moet de club moderne, op wetenschap gestoelde injecties geven om voetballers op den duur beter te laten presteren.

In tegenstelling tot enkele opiniemakers (Johan Derksen) ben ik een groot voorstander van de wetenschappelijke benadering. Na de invoering van het krachthonk in de jaren tachtig van de vorige eeuw is het nu tijd voor de statisticus, de sportpsycholoog en de bewegingswetenschapper om het voetbal naar een hoger niveau te tillen.

AZ heeft al jarenlang het goede voorbeeld gegeven. Deze club werd onder anderen geleid door de Amerikaan Earnest Stewart, die allerlei professionele toevoegingen heeft aangebracht in de opleiding en begeleiding van spelers. Zijn kennis van de Amerikaanse sporten zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld. Het Europese voetbal stelde zich lange tijd niet open voor vernieuwing en verbetering.

Voetbal is een conservatieve sport en leek lange tijd immuun voor verandering. Daar lijkt nu een einde aan te komen. Een voorbeeld daarvan is ook de aanstelling van Marco van Basten door de FIFA als spelregelvernieuwer en de invoering van elektronische hulpmiddelen tijdens wedstrijden. Ook de videoscheidsrechter heeft zijn intrede gedaan. Die was al jaren succesvol actief bij hockeywedstrijden.

De vernieuwers bij de clubs moeten nog even wennen aan hun houding ten opzichte van hun werkgever. Zo ging Kemkers al tweemaal de fout in door eerst op een lezing te zeggen dat er bij FC Groningen geen topsport werd bedreven en de tweede keer door doelman Padt te betichten van het drinken van vijf cola-bacardi’s (baco’s) binnen een half uur na afloop van een wedstrijd.

Kemkers moet geen vijanden maken binnen de club maar juist medestanders voor zich winnen. Dan is ook de kans groter dat zijn vernieuwende invloed op den duur wordt toegepast door de trainers en begeleiders. De clubleiding heeft zijn functie terecht opgewaardeerd. Zonder steun van directie en raad van commissarissen krijgt de PIM van FC Groningen niets voor elkaar.

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur een opinierend verhaal over FC Groningen op dit blog)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten