maandag 5 december 2016

Juninho Bacuna verpest zijn eigen voetbalcarriere



Door Mistersnooker

Het verhaal gaat niet over de wedstrijd Ajax – FC Groningen en ook niet over de kansen die de Groningers in Amsterdam onbenut lieten. Dit gaat over Juninho Bacuna, de 19-jarige middenvelder en broertje van de grote Bacuna. Hij werd uit voorzorg in de rust gewisseld. Een schandalige overtreding op Ziyech was rijp voor een rode kaart, maar hij kreeg slechts geel.

Het was een dejavu want eerder dit seizoen stapelde Bacuna in de eerst helft tegen PSV zoveel overtredingen dat hij al snel met twee gele kaarten (dus rood) naar de kleedkamer kon vertrekken. Achteraf zeiden de trainers dat ze hem direct na de eerste gele kaart wilden wisselen, maar dat deden ze niet. Die fout wilden ze in de Arena niet nog eens maken.

De vraag is natuurlijk wat er met Juninho aan de hand is. Normaal gesproken pieker je er niet over om een speler te gaan wisselen die een gele kaart oploopt. Kennelijk weten trainer Faber en zijn assistenten precies wat er met de jonge Bacuna aan de hand is, want anders hadden ze hem niet tegen Ajax gewisseld. Vermoedelijk zit er bij hem een steekje los.

De laatste weken leek de talentvolle voetballer zich behoorlijk in de hand te hebben, want als basisspeler beperkte hij zich tot het spel in plaats van zijn directe tegenstander. De overtredingen waarmee Bacuna in het oog loopt, zijn geen resultaten van een tomeloze inzet maar van het bewust willen blesseren van de tegenstander. Ziyech raakte hij vol op de kuit zonder de bal te kunnen spelen.

Als de kortsluiting in zijn hoofd niet onmiddellijk wordt verwijderd, verpest Bacuna een mooie carriere als profvoetballer. Het gevaar dat de onnodige overtredingen aan hem blijven kleven, is namelijk groot. Dat zou wel eens een reden kunnen zijn voor clubs om hem niet aan te kopen. In elk geval doen die onbezonnen acties hem weinig goeds.

Een sportpsycholoog zou goed werk kunnen verrichten bij Bacuna. Het gaat te ver om te zeggen dat hij rijp is voor een psychiater maar een bezoekje aan een psycholoog is voor hem geen overbodige luxe. De kortsluiting zit tussen de oren en die kan met wat praatsessies op den duur verholpen worden. Staat Bacuna hier niet voor open dan zou hij wel eens de geschiedenis in kunnen gaan als het talentvolle broertje van Leandro dat het als profvoetballer niet redde.

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur op dit blog een opinierend verhaal over FC Groningen)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten