maandag 16 januari 2017

Faber staat voor moeilijke opdracht: juiste taktiek voor in de Euroborg


Door Mistersnooker

FC Groningen is het jaar 2017 geweldig begonnen met een 4-1 zege tegen Heracles in Almelo. Het zal nog een hele toer worden om de sportieve doelstelling voor dit seizoen te halen – een playoffplaats – maar de club hoeft voorlopig niet meer naar beneden te kijken. Die zorg is weggepoetst. Zaterdag tegen Vitesse in de Euroborg kan weer goede zaken gedaan worden, maar dat zal moeilijker worden dan in Almelo.

De opmerkelijke zege tegen Heracles heeft een paar zaken duidelijk gemaakt. In de eerste plaats hoef je in de winterstop geen trainingskamp te houden in een ver en warm land. De vorige vijf jaren verloor FC Groningen zijn eerste wedstrijd na de winterstop en na een duur trainingskamp. Deze keer ging het wel goed zonder buitenlands verblijf en het elftal oogde fris en fruitig.

In de tweede plaats werd duidelijk dat de Trots van het Noorden zonder moeite een aantal basisspelers kan vervangen zonder al te veel kwaliteit in te moeten leveren. We hebben het hier al vaker geschreven: het verschil tussen basisspeler en wisselspeler is amper waarneembaar en dat maakt de ploeg van trainer Faber minder kwetsbaar dan de meeste andere clubs.

Verder toonde het team aan dat de prima lijn van voor de winterstop moeiteloos kon worden doorgetrokken. Na de veelbelovende tweede helft tegen NEC is het alleen maar beter gegaan. Niet alleen met de resultaten maar ook met het veldspel, hoewel die beide aspecten doorgaans samengaan. Ondertussen heeft het elftal zoveel zelfvertrouwen getankt dat het gevecht om een playoffplaats optimistisch tegemoet kan worden gezien.

Er is ook een nadeel van alle positieve bovenstaande analyses. Dat is namelijk de taktiek. FC Groningen voetbalt het beste als het vanuit een behoudende stelling kan omschakelen naar uitvallen. Daar heeft Faber de spelers voor die deze succesvolle taktiek prima kunnen uitvoeren. Alleen wordt deze speelwijze in de Euroborg niet zo op prijs gesteld. De fans willen een dominante ploeg zien die de tegenstander met de rug tegen de muur zet.

Het is aan Faber om een goede balans te vinden tussen de taktiek in uitwedstrijden en de wens van de eigen supporters in de Euroborg. Dat is een verdomd moeilijke opdracht. De bal gunnen aan de tegenstander doe je niet in eigen huis. Maar het is wel gebleken dat FC Groningen in de snelle omschakeling op zijn sterkst is. Faber heeft nog vijf dagen om de sleutel tot succes te vinden tegen Vitesse.

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur een opinierend verhaal op dit blog over FC Groningen)

          


Geen opmerkingen:

Een reactie posten