vrijdag 20 januari 2017

Hans Hateboer verdient een mooi afscheid


Door Mistersnooker

FC Groningen-speler Hans Hateboer deed vorige week tegen Heracles niet mee omdat hij was geschorst. Payne verving hem aan de rechterkant van de verdediging en dat deed hij prima. De vraag was daarom deze week of trainer Ernest Faber weer kiest voor Hateboer of voor Payne. Pikant detail: in de spits koos de oefenmeester voor Sorloth in plaats van Hoesen als vervanger van de geblesseerde Van Weert. Als verklaring zei Faber dat hij kiest voor de toekomst en Hoesen heeft bij de club geen toekomst meer. Hij mag weg en vertrekt naar de Verenigde Staten.

Hateboer gaat ook weg. Hij wil zijn lopende contract niet verlengen en is over een half jaar transfervrij. FC Groningen wilde hem in de winterperiode graag verkopen omdat er dan nog wat transfergeld aan hem verdiend kon worden. Met andere woorden: Hateboer heeft ook geen toekomst meer bij de club en Payne wel. De vergelijking met Hoesen loopt een beetje mank omdat Hoesen geen basisspeler is en Hateboer voor zijn schorsing wel.

Er zijn profclubs die een speler straffen als hij zijn contract niet wil verlengen door hem niet meer mee te laten spelen. Maar Faber heeft bij NEC al aangegeven dat die optie voor hem ondenkbaar is. Hij wil altijd zijn beste spelers kunnen opstellen. Het maakt hem niet uit of die speler een lopend contract wel of niet wil verlengen. De enige maatstaf is het verschil in kwaliteit. Hateboer kan daarom zaterdagavond tegen Vitesse rekenen op een basisplaats omdat hij volgens de trainer nog net iets beter is dan de jonge Payne. En dat is een terechte keuze.

Hateboer, die deze week definitief heeft besloten om het seizoen bij FC Groningen af te maken, valt niet te verwijten dat hij zijn contract niet wil verlengen. Hij wil een nieuwe uitdaging bij een betere club met een financieel beter contract. Daar is niets mis mee. Clubliefde mag dan in de profsport amper meer te bestaan, geloof me dat Hateboer de Trots van het Noorden altijd een warm hart blijft toedragen.

Als speler van Jong Oranje en als opvallende vleugelverdediger met aanvallende loopacties heeft Hateboer de clubs voor het uitzoeken. Hij kan zich ook financieel onafhankelijk voetballen, want zonder transfersom kan hij een vorstelijk betaalde baan afdwingen. De supporters in de Euroborg hebben enkele jaren van hem genoten en het zou hen sieren als ze de verdediger straks een mooi afscheid gunnen.

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur een opinierend verhaal over FC Groningen op dit blog) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten