maandag 30 januari 2017

Noordelijke derby schande voor het voetbal



Door Mistersnooker

De noordelijke voetbalderby tussen SC Heerenveen en FC Groningen was gisteren een schandalige wedstrijd, die in een 0-0 moest eindigen. Verantwoordelijk voor het antivoetbal waren de trainers van beide teams. Bij balverlies sprintten de ploegen als een haas achter de bal. Er werd in het Abe-Lenstrastadion structureel verdedigd met acht veldspelers.

Natuurlijk stond er behalve prestige meer op het spel. SC Heerenveen wilde de hoge positie op de ranglijst niet verpesten met een nederlaag en FC Groningen wilde perse uitzicht houden op de strijd om een playoffplaats. Beide trainers waren tevreden met een punt, maar de grote verliezer was de toeschouwer.

In het stadion moet het goed gezien zijn geweest en ik zag het op een scherm van een huisbioscoop: niet alleen de verdedigers namen geen enkele risico, ook de aanvallers van de ploegen leken genoegen te nemen met een overmacht aan tegenstanders. Risicovolle steekpassjes of onverwachte passeeracties waren niet te zien. Wel veel breedtepassjes en gebrei op het middenveld. Het was logisch dat de schoten op het vijandelijke doel op de vingers van een hand waren te tellen.

De derby toonde veel overeenkomsten met een schaakpartij waarbij gekozen werd voor de remisevariant van het koningsindisch: een gesloten verdediging zonder een poging om door te breken in de vijandelijke linies. En zo hoort een noordelijke derby natuurlijk niet gespeeld te worden. Duels tussen Heerenveen en FC Groningen horen gepaard te gaan met felle duels, riskant aanvalsspel en meeslepende emoties.

Niets van dat alles. De trainers zorgen ervoor dat het een oersaai duel werd, waarbij je je op de tribune afvroeg waarom je eigenlijk een kaartje had gekocht. Een schande voor het voetbal en een minachting voor de mensen in het stadion en thuis voor de buis. Faber en Streppel hadden deze middag maling aan de amusementswaarde en dat is hen aan te rekenen.

Ik vraag me af of het puntje bij beide clubs wordt gevierd. Een voetbaldirecteur met een supportershart mag wat mij betreft Faber eens flink de waarheid zeggen: “Nooit meer doen en zeker niet in de Euroborg.”

(Elke maandag en vrijdag op dit blog een opinierend verhaal over FC Groningen om precies 18 uur)                  

  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten