maandag 23 januari 2017

Van Nieff geen rasechte verdediger en Hateboer niet veel beter dan Payne

Door Mistersnooker

Als elk nadeel zijn voordeel heeft (sic Johan Cruijff) dan heeft de remise (1-1) van FC Groningen tegen Vitesse zaterdagavond geleerd dat Yoell van Nieff geen uitgesproken verdediger is. Hij had schuld aan de tegengoal waarbij hij geen antwoord had op de snelle en wendbare spits van de Arnhemmers. Maar al vaker zijn zijn kwetsbaarheden blootgelegd. Belangrijkste pluspunt op die positie is zijn aanvallende impulsen.

Van Nieff heeft zich destijds in de kijker gespeeld als speler van Dordrecht. Daar had hij een totaal andere functie: aanvallende middenvelder met vrije trappen die met de regelmaat van de klok doeltreffend werden verzilverd. FC Groningen haalde hem terug maar op het middenveld bleek geen plaats voor hem voorhanden. Vandaar de positie van vleugelverdediger.

De geboren Stadjer is populair bij de supporters. Het motto ‘Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’ is op zijn lijf geschreven. Toch moet ook bij hem enige twijfel zijn binnengeslopen toen hij als middenvelder niet goed genoeg werd bevonden. Van Nieff mist de balvaardigheid en de techniek om op het strategische deel van het veld goed uit de voeten te kunnen. Bij Dordrecht werd dat gecamoufleerd door zijn doelpunten maar in de eredivisie wordt iets meer gevraagd.

Een ander punt is zijn collega aan de andere kant van de verdediging: Hans Hateboer. Zelf heb ik vaak geschreven dat hij een overschatte speler is. Dat blijkt heel vaak uit zijn voorzetten en zijn gebrekkige basistechniek. Zijn rushes langs de rechtervleugel springen kennelijk meer in het oog dan zijn tekortkomingen. Nu hij heeft aangegeven dat hij voor zichzelf geen toekomst meer ziet bij FC Groningen, zou trainer Faber kunnen overwegen om de rest van de competitie met Payne te gaan spelen.

Voor de rest is het voor de club te hopen dat de geblesseerde Tom van Weert snel wedstrijdfit is. Hij is onmiskenbaar de beste spits in de selectie. De jonge Noor Sorloth doet zijn stinkende best maar heeft nog een paar voetbaljaren nodig om de onbetwistbare nummer een te worden in de spits. Met de moeilijke uitwedstrijd tegen SC Heerenveen voor de boeg is het voor Faber zaak om niet te verliezen. Want daarmee zou de kans op een playoffplaats alleen maar kleiner worden.

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur op dit blog een opinierend verhaal over FC Groningen)  

   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten