vrijdag 27 januari 2017

Positie van Hateboer moet worden bepaald door zijn voetbalkwaliteiten


Door Mistersnooker

Moet Hans Hateboer voor de rest van het seizoen op de wisselbank plaatsnemen? Deze vraag kreeg ik onlangs op mijn bordje. De vragensteller is van mening dat de rechtsback geen aanspraak meer mag maken op een basisplaats omdat hij na het seizoen perse weg wil naar een andere club. Volgens hem heeft hij er bovendien voor gezorgd dat FC Groningen geen cent meer voor hem kan krijgen omdat hij weigerde zijn verbintenis te verlengen.

Veel mensen in de voetbalwereld denken er net zo over als de vragensteller. Zelfs veel clubs zijn van mening dat spelers die hun contract niet willen verlengen, sowieso niet meer opgesteld dienen te worden. Een soort pesterijtje. Trainer Ernest Faber is die mening niet toegedaan en wil de beste spelers in zijn selectie kunnen opstellen. Bij zijn vorige werkgever kwam hij daarover al eens in conflict met de directie.

FC Groningen geeft Faber de gelegenheid om Hateboer tot het eind van het seizoen te kunnen blijven opstellen. Aan inzet en werklust zal het de jonge verdediger niet ontbreken, want als hij goed voetbalt, verhoogt dat alleen maar zijn salaris bij zijn nieuwe club. Niemand hoeft zich zorgen te maken dat hij er met de pet naar zou gooien. En ik heb het al eerder geschreven: het is zijn volste recht om het bestaande contract niet te gaan verlengen.

Toch zal Hateboer zijn plaats in de basis moeten afstaan aan Payne. Dat vind ik om een  heel andere reden dan de vragensteller. Tijdens de schorsing van Hateboer heeft Payne hem onlangs voortreffelijk vervangen en zelfs een keer de roos geraakt in het vijandelijke doel. Momenteel is Payne minstens zo goed als Hateboer, die ik altijd al een overschatte speler heb gevonden.

Zijn rushes langs de zijlijn ogen gevaarlijk, ondernemend en gedurfd. Maar ze leveren veel minder op dan iedereen denkt. De meeste voorzetten bereiken geen medespelers of belanden tegen het lichaam van een verdediger. Zijn basistechniek is om te huilen. Dat bleek wel in de laatste wedstrijd tegen Vitesse toen hij vlak voor een leeg doel de bal volledig verkeerd kopte en even later de bal over de zijlijn knalde terwijl het echt de bedoeling was om op het doel te schieten.

De positie van Hateboer voor de rest van het seizoen moet worden bepaald door zijn voetbalkwaliteiten en niet door het feit dat hij aan het einde van het seizoen vertrekt. Met Payne heeft Faber een meer dan waardige vervanger in de selectie en het is aan Faber om uiteindelijk een keuze te maken. Wat mij betreft mag Payne zondag tegen SC Heerenveen in de basis spelen en zit Hateboer op de bank. Faber besliste vrijdag anders. Dat is zijn goed recht.

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur op dit blog een opinierend verhaal over FC Groningen)




         

Geen opmerkingen:

Een reactie posten