vrijdag 5 mei 2017

FC Groningen heeft behoefte aan een kleurrijke Spielmacher

Door Mistersnooker

De voorlaatste competitiewedstrijd van FC Groningen – zondag in de Euroborg tegen PSV – heeft meerdere belangen. Met een resultaat heeft de club nog een kansje om de playoffs te halen voor een Europees ticket. Verder is de eindstand op de ranglijst van belang voor de verdeling van tv-gelden en tot slot kan er aan klantenbinding worden gedaan. Goed presteren tegen een topclub trekt meer fans.

Straks begint de verkoop van seizoenkaarten voor de nieuwe jaargang en in dat kader zou een meeslepende wedstrijd tegen de Eindhovenaren wonderen kunnen verrichten. De meeste mensen herinneren zich het FC Groningen aan het einde van de competitie en de asgrauwe wedstrijden met veel saaie remises worden dan snel vergeten of naar de achtergrond verdrongen.

Maar nog meer dan een puike wedstrijd tegen PSV kan een aansprekende spelersaankoop de verkoop van seizoenkaarten bevorderen. Oud-voorzitter Renze de Vries wist dat als geen ander en kwam in de voorzomer met spectaculaire aankopen. Hij haalde Fandi uit het Oosten en trok Johan Neeskens aan, die evenwel op zijn laatste benen liep. Ook kwam hij eens met een aantal Sparta-spelers op de proppen: John de Wolf, Adri van Tiggelen etc.

Toegegeven, De Vries lokte de spelers met zwart tekengeld en later werd hij daarvoor zelfs een week de cel ingezet. Maar het idee was in principe goed. Haal spelers voor wie de voetballiefhebbers naar het stadion komen. In dat opzicht is de huidige clubleiding er nog niet in geslaagd om het kunstje van De Vries te evenaren. Directeur Hans Nijland heeft weliswaar aangekondigd dat de club zich deze zomer flink zal gaan roeren op de transfermarkt, maar tot dusver is de kooplust beperkt gebleven tot enkele talentvolle, jonge spelers van Heracles en PEC Zwolle.

Het wachten is op een aansprekende transfer. Een speler die het elftal vanaf het middenveld met creatieve acties bij de hand neemt. Ook een speler die zijn sporen elders al heeft verdiend. Een voetballer die best wat kleurrijk en eigenzinnig mag zijn. Kortom, een Pietje Fransen 2.0. De komst van zo’n speler is voor het komende seizoen veel belangrijker dan een puntje veroveren tegen PSV. Hoe belangrijk dat resultaat voor de korte termijn dan ook mag zijn.

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur een opinierend verhaal over FC Groningen op dit blog)

    

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten