vrijdag 19 mei 2017

FC Groningen-spelers kunnen zondag met vakantie

Door Mistersnooker

FC Groningen haalde dan weliswaar de playoffs, maar daar lijkt alles mee gezegd. De 4-1 nederlaag in de thuiswedstrijd tegen AZ voorspelt niet veel goeds voor het tweede duel in Alkmaar, dat morgenavond wordt gespeeld. Met andere woorden: de Groningers hebben hun laatste wedstrijd dit seizoen in de Euroborg gespeeld en overmorgen kunnen ze met vakantie.

Wie had gedacht dat de Trots van het Noorden het Europese ticket zou kunnen veroveren, moet een ras-optimist zijn geweest of iemand die de realiteit van de krachtsverhoudingen in de eredivisie volledig uit het oog heeft verloren. FC Groningen dankte het aan Vitesse (bekerzege) en FC Twente (mag nog twee jaar niet meedoen aan Europees voetbal) dat het sowieso mocht meedoen aan de playoffs.

Toegegeven, de laatste weken ging het prima met de ploeg van trainer Ernest Faber. Niet alleen het spel vertoonde een opgaande lijn maar ook werden er zoveel punten behaald dat de achtste plaats in de eindrangschikking een goede prestatie genoemd kan worden. Lange tijd leek het erop dat het elftal in het rechter rijtje zou eindigen. Na een wisselvallig seizoen heerste er na de laatste competitiewedstrijd zelfs tevredenheid in de burelen van de Euroborg.

De dreun die AZ woensdagavond uitdeelde, kwam daarom hard aan. Toch drukte die wedstrijd de beleidsbepalers van  de club met de neus op de feiten. AZ voetbalde veel gemakkelijker dan FC Groningen, dat een paar basisspelers miste, maar op veel facetten van het spel de onderliggende partij was. Aan het gemak waarmee de Alkmaarders combinaties uitvoerden, kon je zien dat FC Groningen simpelweg kwaliteit tekort komt om een rol van betekenis te spelen.

Zoals Johan Cruijff al zei: elk nadeel heb zijn voordeel. Het voordeel van de draai om de oren is namelijk dat het voor iedereen duidelijk is dat de selectie een flinke kwaliteitsinjectie nodig heeft. Tenminste, als directeur Nijland en zijn medewerkers de ambitie hebben om structureel in het linker rijtje van de eredivisie te voetballen.

Bovenstaand verhaal blijft gewoon intact als FC Groningen zaterdag met 4-0 wint van AZ en alsnog naar de finale gaat van de playoffs. Gezien het kwaliteitsverschil tussen beide ploegen is het zeer onwaarschijnlijk dat zo’n voetbalwonder zich zal voltrekken. In dat geval moet AZ een totale offday hebben. Het lijkt me echter uitgesloten dat de Alkmaarders zich in eigen huis laten foppen.

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur een opinierend verhaal over FC Groningen op dit blog)

    


Geen opmerkingen:

Een reactie posten