vrijdag 12 mei 2017

FC Groningen moet FC Twente niet onnodig prikkelen

Door Mistersnooker

De kans dat FC Groningen alsnog mee gaat doen aan het aantrekkelijke toetje (playoffs voor een Europees ticket) van de reguliere competitie is groter dan veel mensen denken. De belangrijkste concurrent is Heracles dat zondagmiddag in de Kuip tegen Feyenoord speelt. De Rotterdammers zijn supergemotiveerd om door een zege de landstitel te veroveren en FC Groningen voetbalt bij FC Twente, dat geen enkel belang meer heeft.

Tot zover de theorie die aangeeft dat de noorderlingen de grootste kans hebben om na zondag op de zo begeerde negende plaats te eindigen. Maar als je uitslagen van voetbalwedstrijden foutloos kunt voorspellen aan de hand van de theoretische logica dan zou je elke week de toto winnen. FC Groningen kan ook gelijkspelen of verliezen van FC Twente. In feite hebben de mannen van trainer Ernest Faber alles in eigen hand, want Feyenoord zal echt wel van Heracles winnen.

We hebben het al eerder geschreven: door de playoffs te halen voldoet de club aan de sportieve doelstelling van dit seizoen en zou je kunnen stellen dat deze jaargang daardoor als geslaagd is te bestempelen. Maar dat is een te simpele voorstelling van zaken. Normaal gesproken zou FC Groningen zevende moeten worden om aan de playoffs te kunnen deelnemen. En die positie is onhaalbaar gebleken. Alleen omdat FC Twente niet aan de playoffs mag meedoen en omdat Vitesse de beker heeft gewonnen geeft nu de negende plaats recht op de playoffs.

Blijft natuurlijk wel een feit dat de fans van de Trots van het Noorden een spannend vervolg van de competitie wel kunnen waarderen. Het zou een doekje voor het bloeden zijn, want zoveel voetbalamusement was er dit seizoen in de Euroborg niet te beleven. Ook dat was namelijk een van de doelstellingen: meeslepende thuiswedstrijden die gespeeld  worden op het scherp van de snede.

Faber en zijn spelers hebben er derhalve alle belang bij om zondag de wedstrijd in Enschede te winnen. Ze kunnen het matige seizoen daarmee toch nog een vrolijk einde geven. En dat er nogal wat supporters zijn die vertrouwen hebben in een goede afloop, bewijst wel de grote aanhang die zondagmiddag met de spelers meereist naar het Oosten.

In het verleden zijn de ontmoetingen tussen FC Groningen en FC Twente vaak emotioneel beladen geweest. Op de een of andere manier liggen de clubs en hun fans elkaar niet zo goed. Maar in het belang van een goede afloop doen de spelers en fans van FC Groningen er verstandig aan om het vuurtje in het stadion van FC Twente niet onnodig op te stoken. Als je de Twentenaren prikkelt dan zouden ze het de Groningers nog wel eens moeilijk kunnen maken.

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur een opinierend verhaal over FC Groningen op dit blog)

    


Geen opmerkingen:

Een reactie posten