maandag 22 mei 2017

Seizoen van FC Groningen ondanks bereiken playoffs een tegenvaller

Door Mistersnooker

FC Groningen heeft de playoffs gehaald maar daar is alles mee gezegd. Het optreden in het zo begeerde toetje van de competitie werd een sof. Tweemaal werd er met 4-1 verloren tegen AZ. De hamvraag is nu of de Groningers een geslaagd seizoen achter de rug hebben. Het antwoord is: nee.

In de eerste plaats werd er in de Euroborg saai, wisselvallig en slecht gepresteerd. De amusementswaarde was niet om over naar huis te schrijven en er waren weinig meeslepende wedstrijden te bewonderen voor de fans. En die waren voor aanvang van het seizoen wel beloofd door algemeen directeur Hans Nijland.

Het eerste jaar van hoofdtrainer Ernest Faber is een tegenvaller geworden. De als innovatief bekend staande oefenmeester heeft er lang over gedaan om de juiste formatie, taktiek en basiself te bepalen. Dat is hem aan te rekenen. Ook van de van hem bekende lange en zware trainingen hebben niet gebracht waar iedereen op had gehoopt.

Faber stelde direct na de uitschakeling tegen AZ dat er voor het komende seizoen versterkingen moet en komen. In elke linie minstens een, zo stelde hij. Faber heeft wel gelijk maar dat had hij niet meteen in het openbaar moeten roepen. Het lijkt erop dat hij het wisselvallige seizoen verklaart door de gebrekkige kwaliteit van zijn spelersgroep en dat hij zichzelf vrijpleit. Dat is een teken van zwakte. Faber was het vorig jaar augustus eens met de optimistische doelstellingen die met de huidige selectie gehaald moesten worden.

Er moeten inderdaad wel betere spelers bijkomen, maar Faber moet ook zelf in de spiegel gaan kijken. De start van de nieuwe competitie moet beter en daarom is het van belang dat de club deze keer in de zomer een trainingskamp belegt en niet in de winterpauze. Vanaf speelronde 1 moeten een paar zaken duidelijk zijn: de speelwijze, de basiself, de taktiek en de formatie waarmee het elftal zijn  tegenstanders tegemoet gaat treden.

Verder mag de trainingsmethode van Faber onder de loep genomen worden. Het elftal oogde namelijk niet fitter en scherper dan de meeste tegenstanders. De urenlange trainingen hebben in de wedstrijden nauwelijks het beoogde effect gehad. Het is te overwegen om terug te schakelen naar kortere, intensievere trainingen.

Tot slot was er dit seizoen een persoonlijk succesje voor doelman Sergio Padt, die in de selectie werd opgenomen van het Nederlandfs Elftal. Leuk voor Padt maar hij is gekozen bij gebrek aan beter. De keeper van FC Groningen heeft namelijk de meeste rebounds van de eredivisie en veel tegengoals werden gescoord nadat hij de bal niet klemvast kon vangen. Een elementaire tekortkoming die op zijn leeftijd moeilijk is te verbeteren. Het leren en oefenen van het vangen van de bal gebeurt doorgaans op jeugdige leeftijd. Het is een basistechniek die Padt mist. Zijn verkiezing voor Oranje is daarom verrassend te noemen. Padt houdt veel ballen tegen, maar een topkeeper zal hij nooit meer worden.

(Volgend seizoen verschijnt deze column op maandag om 18 uur en verder als er een aanleiding is voor een opinierend verhaal)  

    


Geen opmerkingen:

Een reactie posten