maandag 15 mei 2017

FC Groningen in topvorm naar de playoffs

Door Mistersnooker

Met een doelpuntenfestijn  in Enschede heeft FC Groningen zich geplaatst voor de playoffs met een Europees ticket als inzet. AZ is woensdag in de Euroborg en zaterdag in Alkmaar de tegenstander. De zege tegen FC Twente zorgde er tevens voor dat de reguliere competitie werd afgesloten met een achtste positie op de ranglijst. Slechts twee punten achter de zevende plaats.

 Het lijkt er dus veel op dat de Trots van het Noorden zijn sportieve doelstelling heeft gehaald. Dat was dit seizoen minimaal de zevende eindklassering maar er is niemand in het Groninger kamp die een traan laat dat het een plaatsje lager is geworden. Sterker nog, de prima wedstrijden van de laatste weken geven de fans zelfs hoop op Europees voetbal in het komende seizoen.

Dat laatste zal zeker niet gebeuren, want daarvoor mist de ploeg van Ernest Faber te veel klassespelers. Want mocht het elftal de playoffs winnen, dan moet het zich nog kwalificeren voor de Europa League met een tweede voorronde om te beginnen. Overigens hebben dezelfde spelers de laatste weken wel aangetoond dat ze tot goed voetbal in staat zijn.

De wisselvalligheid is dit seizoen het kenmerk van FC Groningen. De ene week was het niets en de andere week werd er bijvoorbeeld op vreemde bodem een forse overwinning behaald. Supporters, clubvolgers en voetbalanalisten wisten vaak niet wat ze zagen. De hamvraag is natuurlijk waar die wisselvalligheid vandaan komt. Een van de oorzaken is ongetwijfeld de verschillende basisspelers. Het heeft namelijk even geduurd voordat bijvoorbeeld Mahi een vaste waarde werd.

Het is nog wat te vroeg om te speculeren over het volgende seizoen. Dan zal er namelijk een heel andere selectie op trainingskamp gaan om zich voor te bereiden op het seizoen 2017-2018. Voorlopig richt de club en de fans zich op de playoffs in de hoop op een wonderbaarlijke winst in de finale. Als over twee duels AZ wordt geklopt, dan volgen er nog twee wedstrijden om te beslissen wie naar de tweede voorronde van de Europa League gaat.

 Maar gezien de ontwikkelingen van de laatste weken kan niemand meer beweren dat het een mislukt seizoen is geweest. Daar leek het wel lange tijd op, maar met het bereiken van de playoffs heeft de club wel voldaan aan een van de doelen voor dit seizoen, ondanks de wisselvalligheid en de vaak grijze wedstrijden in de eigen Euroborg.

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur een opinierend verhaal over FC Groningen op dit blog)

    


Geen opmerkingen:

Een reactie posten