vrijdag 2 september 2016

FC Groningen staat eindelijk open voor sportwetenschappers




Door Mistersnooker

FC Groningen slaat met het nieuwe topsportcentrum op Corpus den Hoorn onder leiding van Gerard Kemkers nieuwe wegen in. Meer gebruik makend van wetenschappelijke uitgangspunten en meer werken op basis van statistische gegevens. Eigenlijk zoals AZ het al jaren doet. Daar worden zelfs de jongste jeugdteams onderworpen aan een ontwikkelingsbegeleider.

Veel voetbalclubs staan tegenwoordig open voor moderne spelersbegeleiding. Veel meer dan een aantal jaren geleden. Het is ook verstandig om gebruik te maken van voortschrijdende inzichten in de sport. Waarom zou je dat niet doen? De reden dat nogal wat spelers en trainers een wetenschappelijke benadering met argwaan tegemoet traden, is de machocultuur in de voetbalwereld.

Met name psychologische begeleiding van spelers werd gezien als soft. En dat terwijl alle professionele sporten in de Verenigde Staten al tientallen jaren werken met sportpsychologen. Na trainen in het krachthonk – zo’n dertig jaar geleden door de voetbalwereld omarmd – lijkt het erop dat nu ook de wetenschappers toegang krijgen tot de stadions en de kleedkamers.

De begeleiding van de jeugdspelers van FC Groningen is de laatste tientallen jaren enorm verbeterd. In de jaren tachtig van de vorige eeuw zag ik de FC-jeugd nog noodgedwongen ‘trainen’ op de parkeerplaats van sportpark Corpus den Hoorn omdat een fatsoenlijk speelveld niet voorhanden was. Dit tot groot ongenoegen van wijlen Martin Koeman die het tafereel hoofdschuddend bekeek. Hij uitte zijn ontevredenheid meermalen en ontpopte zich toen tot de belangrijkste grondlegger van de huidige jeugdopleiding van FC Groningen.

Tegenwoordig maken enkele clubs gebruik van een focuscoach. Het doel is om de concentratie te verhogen en zonder druk te spelen. Snookerspelers hebben de focus uitgevonden. Snooker – de sport die ik zelf ook beoefen – is de moeilijkste sport ter wereld omdat de marges minimaal zijn en optimale concentratie de sleutel is tot succes. Voetballers kunnen hiervan leren.

Op de nieuwbakken Snooker Academie Groningen leert een focuscoach topsporters en sporttalenten hoe ze zich kunnen afsluiten van de buitenwereld. Spelen-zonder-druk is een van zijn specialiteiten. Ook voetballers kunnen dat leren aan de snookertafel. Misschien iets voor de spelers/jeugdspelers van FC Groningen. De academie is gevestigd in partycentrum Tasmania aan de Timpweg. Op internet: www.snookeracademiegroningen.nl


(Elke maandag en vrijdag om precies 18 uur een opinieverhaal over FC Groningen)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten