maandag 21 november 2016

FC Groningen speelt te goed voor degradatievoetbal




Door Mistersnooker

FC Groningen heeft zich na de zege op ADO Den Haag opgewerkt naar de staart van de middenmoot. Met een overwinning op PEC in Zwolle (aanstaande zaterdag) heeft de club van trainer Ernest Faber ineens weer perspectief op een playoffplaats voor een Europees ticket. Zo snel kan het gaan.

Zoals we verwachtten – zie de column na de wedstrijd tegen NEC – heeft FC Groningen het destijds veelbelovende veldspel in Nijmegen in de Euroborg kunnen belonen met drie punten. De Groningers zijn geen spelers voor degradatievoetbal en zover hoeft het ook zeker niet te komen. Er wordt fatsoenlijk combinatievoetbal gespeeld en iedereen in het elftal doet zijn stinkende best.

Inmiddels heeft Tom van Weert aangetoond op dit moment de nummer 1 spits van de selectie te zijn. Hij zal zijn best moeten blijven doen, want er zitten een paar collega’s op het vinkentouw. En dat is weer het voordeel van een brede selectie met min of meer gelijkwaardige spelers. Faber kan met een gerust hart roteren met spelers zonder dat het te koste gaat van de teamsterkte.

Naast Van Weert heeft inmiddels ook Tibbling bewezen in de basis thuis te horen. En veel volgers vinden ook dat de jonge Bacuna die status al heeft verdiend op basis van de twee recente duels, maar zover ben ik nog niet. Hij doet wel veel minder domme dingen dan in het begin van het seizoen, maar of hij de verantwoordelijke positie op het middenveld op langere termijn aankan, moet nog blijken. Zo niet dan heeft Faber een handvol gelijkwaardige middenvelders tot zijn beschikking. Op dat strategische deel van het veld voetbalt Ruben Jenssen onopvallend zijn wedstrijdjes mee. Hij is typisch zo’n speler die opvalt als hij er niet bij is.

Zelfs de meest kritische analyticus moet inmiddels toegeven dat de Trots van het Noorden de gevarenzone voorgoed kan verlaten om de competitie veilig uit te spelen in de brede middenmoot van de eredivisie. Daarmee mogen de fans hopen op een positieve uitschieter, maar veel meer zit er niet in. Daarvoor is de start van de competitie te slecht geweest.

Waar het dit seizoen om draait is het behalen van een playoffplaats. Het zal nog een hele toer worden om die sportieve doelstelling te gaan halen, maar het veldspel van de laatste weken biedt in elk geval uitzicht op meer dan alleen maar hoop. FC Groningen speelt te goed voor degradatievoetbal. 

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur op dit blog een opinierend verhaal over FC Groningen)

   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten