maandag 7 november 2016

Spel FC Groningen geeft hoop voor de toekomst

Door Mistersnooker

FC Groningen pakte een punt bij NEC (1-1) terwijl toch alle statistieken van die wedstrijd in het voordeel spraken van de Groningers. En wie de wedstrijd heeft gezien, kan toch moeilijk beweren dat er slecht werd gevoetbald. Als er een ploeg verdiende om in Nijmegen te winnen dan was dat FC Groningen.

Het geringe aantal punten en de gevaarlijke plaats op de rangrijst van de eredivisie baren de club en de fans veel zorgen, maar het vertoonde spel belooft veel goeds voor de toekomst. Tegen NEC had trainer Ernest Faber gekozen voor andere basisspelers dan het laatste duel en dat pakte gewoon goed uit.

Dat heet spelersrotatie en als je in je selectie veel gelijkwaardige spelers hebt – de een is niet veel beter dan de ander – dan heb je de mogelijkheid om wekelijks te kiezen voor de basisspelers die op dat moment het beste in vorm zijn. Dat systeem geldt natuurlijk niet voor alle posities maar Faber heeft zowel op het middenveld als in de voorhoede de keuze uit veel min of meer gelijkwaardige krachten.

Een voorwaarde is natuurlijk wel dat alle spelers zich thuis voelen in het te spelen systeem, want de speelwijze kun je niet ongestraft wekelijks veranderen. Het grote voordeel van de rotatie is dat je wekelijks op de training en in de wedstrijden supergemotiveerde spelers hebt. Dat geeft het elftal extra energie en power die nodig zijn om uit de gevarenzone te komen. En de spelers die het goed doen in de wedstrijd belonen zichzelf met een volgende basisplaats.

Zo lijkt het erop dat spits Tom van Weert in de spitsenhierarchie bovenaan staat. Hij werkt hard, is scherp voor het vijandelijke doel en kan een doelpunt maken. Bovendien is hij niet te beroerd om ook nog wat vuile werk voor een medespeler op te knappen. De jonge Bacuna kreeg tegen NEC de voorkeur boven Hiariej en voor zijn doen speelde hij rustig en ging hij alleen in de fout bij het tegendoelpunt. Echt veel beter dan Hiariej was hij niet, zodat de keuze voor de volgende wedstrijd van de trainer interessant is.

Voor mij staan een paar dingen vast: Padt in het doel is onomstreden – hoewel hij minder goed keept dan iedereen denkt – en aan de verdediging moet je ook niet te veel sleutelen. De posities voor de rotatie zijn die van het middenveld en de voorhoede. Daarbij zou ik Tibbling en Van Weert voorlopig laten staan.

De eerstvolgende wedstrijd is over twee weken thuis tegen ADO Den Haag. Als die horde met succes wordt genomen, dan ziet de wereld er voor FC Groningen ineens heel anders uit. In de Euroborg moeten meer punten gehaald worden. Dat is de slotconclusie waar iedereen het wel over eens zal zijn.

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur op dit blog een opinierend verhaal over FC Groningen)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten