vrijdag 18 november 2016

Juiste keuze van trainer Faber: Trainingskamp in de zomer beter dan in de winter



Door Mistersnooker

FC Groningen zal deze winter geen trainingskamp in het buitenland houden. De spelers en staf blijven in eigen land om zich voor te bereiden op de tweede helft van de competitie. Volgens de club is dit geen bezuinigingsmaatregel, maar is het de wens van trainer Ernest Faber om het trainingskamp niet in de winter maar in de zomer te gaan houden tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Volgens Faber is het zinvoller om in de seizoenvoorbereiding een trainingskamp te houden. De nieuw samengestelde selectie kan dan sneller een geheel vormen terwijl het ook een voordeel is dat de nieuwe en oude spelers elkaar in het kamp beter leren kennen. Vermoedelijk wil Faber daarmee een warrige en chaotische start van de competitie voorkomen, die dit jaar is uitgemond in een superslecht begin dat de ploeg nog steeds parten speelt.

Een prima besluit van Faber. Een peperduur trainingskamp in bijvoorbeeld Spanje – met verblijf in een vijfsterren hotel – levert in de winter veel minder rendement op dan in de zomer. Ooit is zo’n winterkamp in zwang geraakt doordat de velden vanwege het winterweer hier nauwelijks te bespelen waren. De laatste jaren zijn de velden hier door de zachte winters net zo goed als in Spanje, terwijl de moderne hybride velden (half kunstgras, half gras) veel minder te lijden hebben dan de ouderwetse grasvelden.

Faber zal ongetwijfeld een trend zetten. De noodzaak van een kamp in een warm land wordt steeds kleiner en het verzetten van het kamp naar de zomer zal zeker navolging krijgen van andere clubs. Om zowel in de winter als in de zomer een buitenlands kamp te organiseren is bovendien een kostbare zaak. Er zijn tienduizenden euro’s mee gemoeid en de meeste profclubs moeten tegenwoordig ook op de kleintjes letten.


(Elke maandag en vrijdag op dit blog om 18 uur een opinierend verhaal over FC Groningen)      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten