vrijdag 4 november 2016

FC Groningen-trainer Faber heeft ook schuld aan sportieve malaise




Door Mistersnooker

Vraag je je wel eens af of trainer Ernest Faber goed bezig is? Dit stelde een volger van dit blog naar aanleiding van de sportieve malaise waarin FC Groningen verkeert. Vooropgesteld, ik kan niet beoordelen of hij goede trainingen geeft omdat ik nu eenmaal niet aanwezig ben bij de oefensessies op sportpark Corpus den Hoorn. Maar ik kan wel oordelen over wat ik zie in wedstrijden.

Faber – en met hem zijn assistenten Marcel Groninger en Peter Hoekstra -  heeft zich bij zijn aanstelling akkoord verklaard met de spelersselectie. Hij is ook akkoord gegaan met de sportieve doelstelling van de club voor dit seizoen: het halen van de playoffs voor een ticket Europees voetbal. Met andere woorden: Faber is ervan overtuigd dat hij met deze spelersgroep de playoffs kan halen.

De seizoenstart was belabberd. Ik heb toen al voorspeld dat de valse start de ploeg en de club tot in december zou blijven achtervolgen. Faber stelt weliswaar dat je met twee zeges zomaar in het linker rijtje van de ranglijst staat, maar de realiteit is dat de Trots van het Noorden al wekenlang in de gevarenzone vertoeft. De druk om een wedstrijd te winnen wordt alleen maar groter.

Verder is Faber er niet in geslaagd om op tijd voor de juiste spelers en taktiek te kiezen. De omstandigheden maakten het voor hem lastig (enkele spelers waren niet direct beschikbaar), maar dat neemt niet weg dat hij veel te lang aarzelde over de basiself. Bovendien is het de vraag of hij daarbij de juiste keuzes heeft gemaakt. Voorbeeldje: toen iedereen fit en beschikbaar was, stond Antonia in de basis. Ander voorbeeld: Simon Tibbling voetbalt aan de zijkant van het middenveld niet in zijn kracht.

Taktisch gezien zit de trainer met een dilemma. Voor de ploeg is het beter om countervoetbal te gaan spelen. Maar vooral in de Euroborg wordt dat niet altijd gepruimd door de kritische supporters. Zeker niet als die taktiek niet het gewenste resultaat oplevert. Kortom, er zijn nogal wat zaken waar je kanttekeningen bij kunt plaatsen. Maar ik blijf zeggen dat de directie eindverantwoordelijk blijft voor de situatie waarin de club zich nu bevindt.

De fans richten hun pijlen met name op technisch manager Peter Jeltema die verantwoordelijk is voor de samenstelling van de selectie. Maar hij doet gewoon wat in de directie wordt beslist. Als manager heeft hij vooral een uitvoerende functie en hij is veel minder een beleidsbepaler. Het zou daarom een goede zaak zijn om de technisch manager in de directie op te nemen en hem de titel te geven van technisch directeur.


(Elke maandag en vrijdag om 18 uur een opinierend verhaal over FC Groningen op dit blog)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten