vrijdag 25 november 2016

Waarom er steeds minder mensen naar de Euroborg komen

Door Mistersnooker

FC Groningen maakte onlangs mooie financiele cijfers bekend. De club is zo gezond als een vis. Maar tegelijkertijd zie je in het stadion steeds meer lege stoeltjes tijdens thuiswedstrijden. De animo om de club in de Euroborg te bezoeken, neemt af. En daar is een logische verklaring voor.

Je zou denken dat de slechte resultaten in eigen huis ertoe bijdragen dat de opkomst van supporters langzaam maar zeker tanende is. In het splinternieuwe stadion was de Trots van het Noorden schier onverslaanbaar. Tegenwoordig moet het elftal heel hard werken om de puntjes in eigen huis te houden.

Maar de resultaten zijn niet de enige reden voor de slinkende aanhang. Ook het gebrek aan spektakel is de fans een doorn in het oog. Er wordt in Groningen net zo gedegen gevoetbald als op vreemde bodem. De taktiek wordt niet aangepast aan de hunkering van de supporters om een meeslepende pot voetbal te gaan bekijken.

De belangrijkste reden voor de mindere belangstelling heb ik nog niet genoemd. Dat is namelijk het ontbreken van het sportieve perspectief om in de eredivisie een rol van betekenis te kunnen spelen. Directeur Hans Nijland heeft een paar jaar geleden veel te stevig op de trom geslagen door te vertellen dat zijn club in staat zou moeten zijn om structureel in de top van Nederland te voetballen. Een kampioenschap zou volgens hem incidenteel niet uit te sluiten zijn.

Maar Nijland wist natuurlijk wel beter. De noodzaak om jaarlijks de beste spelers te verkopen vormt een belangrijke rem op topprestaties. Elke club die zijn sterkhouders moet verkopen is gedoemd om in de middenmoot te spelen. En als het een jaar helemaal tegenzit, dan is niet de top het perspectief maar degradatievoetbal.

Ook dit seizoen zal FC Groningen vrij anoniem zijn wedstrijden afwerken in de grijze middenmoot. Het is een elftal met smaak noch kraak. Het nieuwe beleidsplan van de club wil een kentering bewerkstelligen. De Euroborg moet weer een onneembare vesting worden. Maar dan blijft de hamvraag hoe de club zijn beste spelers kan behouden om een sportieve opgaande lijn te realiseren. Alleen dan zal de Euroborg namelijk weer vol zitten.


(Elke maandag en vrijdag om 18 uur op dit blog een opinierend verhaal over FC Groningen)        

Geen opmerkingen:

Een reactie posten