vrijdag 11 november 2016

Hans Hateboer heeft het volste recht om contractverlenging te weigeren



Door Mistersnooker

Hans Hateboer, de rechtsback van FC Groningen, weigert zijn contract te verlengen. Tot aan het einde van het seizoen is hij verbonden aan de profclub en daarna is hij vrij om een contract met een andere club af te sluiten. FC Groningen heeft in dat geval geen recht op een transfersom. De vraag of Hateboer de FC daarmee tekort doet, kan ontkennend worden beantwoord.

Met andere woorden: de clubleiding van FC Groningen heeft geen reden om boos te worden op zijn verdediger. Veel andere clubs straffen de speler die een contractverlenging weigert door hem niet meer op te stellen in het elftal. Het is een strafmaatregel die nergens op slaat. Door te dreigen met het niet opstellen willen de meeste clubs een contractverlenging afdwingen waardoor ze bij vervroegd vertrek een transfersom kunnen vragen.

In feite nemen de clubs die met strafmaatregelen dreigen, het beroemde Bosman-arrest niet serieus. Ze proberen de nadelen van dat arrest te omzeilen door het afsluiten van langdurige contracten. Het is hun goed recht, maar ze moeten hun spelers wel vrij laten in hun beslissing. Voor wie het is vergeten: de Belgische voetballer Bosman vocht bij de hoogste Europese rechter met succes aan dat de clubs altijd een transfersom mochten vragen bij de overgang naar een andere club.

Veel spelers profiteerden reeds van de vrijheid die ze hebben gekregen als ze naar een andere club willen gaan. Vooral financieel. De marktwaarde van de 22-jarige Hateboer, die een vaste waarde is van Jong Oranje, kan gerust op een paar miljoen euro geschat worden. De club die hem volgend seizoen graag wil inlijven, hoeft dat bedrag dus niet over te maken aan FC Groningen. En de speler zelf kan financieel een beter contract afdwingen als hij transfervrij is.

De uit Beerta afkomstige voetballer kiest er dus voor om FC Groningen te verlaten en een nieuw contract af te sluiten met een nieuwe club. Daar is niets mis mee. Hij heeft straks zijn vierjarige overeenkomst met de Trots van het Noorden uitgediend en zoekt het sportief (en financieel) hogerop. Als FC Groningen hem perse wil houden dan moet de club met een supercontract komen.

De enige mogelijkheid om nog een transfersom voor Hateboer te krijgen is hem in de winterstop te verkopen. Maar de speler zelf zal daar wel mee moeten instemmen. Het liefst vertrekt hij natuurlijk transfervrij naar een andere werkgever. Nogmaals, dat is zijn goed recht. De speler met een beperkte basistechniek, maar wel met een moderne aanvallende instelling, kan zich met een lucratieve verbintenis bij een nieuwe club financieel onafhankelijk maken. Wie wil hem dat ontzeggen?

Hateboer gebruikt FC Groningen als springplank en dat hebben meer spelers gedaan. Clubliefde is in het profvoetbal een betrekkelijk begrip. De liefde voor FC Groningen zal Hateboer altijd wel houden net zoals Arjen Robben de groen-witte club nog in zijn hart heeft zitten. Maar niemand bij de FC mag het hem kwalijk nemen dat hij het hogerop gaat proberen. Als de clubleiding hem langer dan vier jaar wil houden dan had de club hem een achtjarig contract moeten aanbieden in plaats van een vierjarige overeenkomst.

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur op dit blog een opinierend verhaal over FC Groningen)    

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten