vrijdag 10 februari 2017

Beleidsplan FC Groningen staat haaks op vertoonde spel



Door Mistersnooker

Een paar dagen na de slechte voorstelling van FC Groningen in de Euroborg tegen Excelsior publiceerde de club het nieuwe beleidsplan. Wat daarin staat, mag trainer Ernest Faber wel even goed lezen, want het spel van zijn elftal voldoet op geen enkele wijze aan het clubbeleid.

Zo staat in het plan dat het spel van het eerste elftal wordt gekenmerkt door passie en strijd. “Wij zorgen voor een onvergetelijke voetbaldag”, aldus de beleidsmakers. Dat klinkt de trouwe fans ongetwijfeld als muziek in de oren. Alleen is daar in de Euroborg nog niets van terechtgekomen. Sterker nog, de spelers werden na afloop van de laatste wedstrijd uitgefloten.

Faber liet tijdens een forumdiscussie weten dat hij voor het resultaat gaat. Een opmerking van directeur Hans Nijland dat hij liever een spectaculaire verliespartij ziet dan een saaie 1-0 overwinning pareerde hij met de opmerking: “Dan moet hij een andere trainer aanstellen.” Je zou de conclusie kunnen trekken dat de hoofdtrainer het niet eens is met de uitgangspunten van het nieuwe beleidsplan, maar dat zal Faber ongetwijfeld ontkennen.

In elk geval staat in het nieuwe plan dat er in de Euroborg attractief gevoetbald moet worden. De club wil ook meer sfeeracties in het stadion terwijl er ook gestreefd gaat worden naar meer seizoenkaarthouders. Op papier een loffelijk streven maar als de praktijk haaks staat op de wensen van de beleidsmakers dan is er iets goed mis. Een indringend gesprek van de trainersstaf lijkt daarom gewenst.

Voor de rest staat er niet veel bijzonders in het beleidsplan. Een gedegen begeleiding van de jeugdspelers en het werken aan een topsportklimaat zijn zaken die elke profclub als vanzelfsprekend zou moeten nastreven. Wel worden er voorwaarden geschapen die ervoor zorgen dat een talentvolle speler kan doorstromen naar het eerste elftal. En dat was zo’n vijftien jaar geleden wel anders.

Met eigen ogen heb ik toen gezien dat de jeugdspelers noodgedwongen trainden op de parkeerplaats van sportpark Corpus den Hoorn omdat er geen goed veld beschikbaar was. Wijlen Martin Koeman, die dat tafereel met gemengde gevoelens gade sloeg, kon toen niet bevroeden dat de jeugdopleiding jaren later te boek staat als een van de beste van Nederland.

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur op dit blog een opinierend verhaal over FC Groningen)




Geen opmerkingen:

Een reactie posten