maandag 13 februari 2017

Ernest Faber nog erger dan Ludwig Veg



Door Mistersnooker

FC Groningen toonde zaterdag zoveel ontzag voor koploper Feyenoord dat het met vijf verdedigers, vier middenvelders en een spits probeerde om een puntje uit de Kuip te halen. Daarmee gaf trainer Ernest Faber aan dat hij totaal geen vertrouwen had in de kwaliteit van zijn spelers om er een normale wedstrijd van te maken. Met een verdiende 2-0 nederlaag en een rode kaart voor Bacuna konden de Groningers de terugreis aanvaarden.

Met het catenaccio van de zuiverste soort was FC Groningen gedoemd om de wedstrijd te verliezen. Je kunt misschien een tijdje de nul houden, maar vroeg of laat krijg je een doelpunt tegen. Faber was met zijn taktiek nog erger dan de vroegere trainer van GVAV, Ludwig Veg. Deze trainer verbood het bepaalde spelers zelfs om de middellijn over te steken.

Je kunt het ook anders aanpakken. Han Berger was bijvoorbeeld zo’n trainer. Die gaf de FC Groningen-spelers tegen Ajax de opdracht om de Amsterdammers bij de strot te grijpen. Het gevolg was dat Ajax totaal verrast was. Dat elftal was niet gewend om zo brutaal te worden benaderd. De fans in het Oosterpark-stadion smulden van die wedstrijden. En ik kan me herinneren dat die duels lang niet altijd verloren gingen.

Faber lijkt meer op Veg. Het is voor de seizoenkaarthouders niet te hopen dat hij zijn elftal ook in de Euroborg zo negatief laat voetballen. Faber heeft het resultaat heilig verklaard en om dat te bereiken heeft hij het er voor gekozen om antivoetbal te spelen. Geen reclame voor FC Groningen en bovendien het tegenovergestelde van wat de clubleiding in het jongste beleidsplan heeft geschreven.

Faber en zijn assistenten Peter Hoekstra en Marcel Groninger mogen wel wat meer rekening houden met de toeschouwers in de Euroborg. Zij betalen veel geld voor de wedstrijden en hebben recht op een ´onvergetelijke voetbaldag´ zoals de beleidsmakers van de club dat voor ogen hebben. Het benadrukken van de geringe klasse van de eigen spelers door te kiezen voor catenaccio is verwerpelijk.

En dan nog even de rode kaart voor Bacuna. Voor de tv was niet duidelijk te zien of de overtreding geel of rood waard was. Maar door zo je tegenstander te attaqueren neem je wel het risico van een rode kaart. Bacuna heeft iets gemeens in zijn tackles. Dat kan onkunde, frustratie of onervarenheid zijn. Het beste is het om hem maar voorlopig in te zetten bij de beloften. Mentaal is hij nog niet in staat om in de eredivisie te spelen. Ondanks de vrijspraak van deze rode kaart. 


(Elke maandag en vrijdag om 18 uur op dit blog een opinierend verhaal over FC groningen)        

Geen opmerkingen:

Een reactie posten