vrijdag 17 februari 2017

FC Groningen moet met de borst vooruit voetballen



Door Mistersnooker

Het is te hopen dat FC Groningen-trainer Ernest Faber de wedstrijd PSG – Barcelona heeft gezien. De favoriete Spanjaarden werden met 4-0 van de mat geveegd door de Fransen die hun tegenstanders vanaf minuut een bij de strot grepen. De supporters in Parijs beleefden een avond die ze niet snel zullen vergeten.

De manier waarop PSG voetbalde zou een voorbeeld moeten zijn voor FC Groningen in de Euroborg. Enkele professionele volgers van Faber houden hem voor een realistische, hard werkende trainer. Maar ze vergeten erbij te vertellen dat deze trainer in de thuiswedstrijden kiest voor een verwerpelijke taktiek. Niemand in Groningen betaalt een entreekaartje voor een ploeg die zo bang is voor zijn tegenstander dat hij in zijn schulp kruipt.

Directeur Hans Nijland stelde na de laatste sof in de Euroborg dat hij liever ziet dat er met 6-5 wordt verloren in een meeslepende wedstrijd dan dat er met 1-0 wordt gewonnen in een oersaai duel. Als hij dat inderdaad meent – en niet eventjes de fans wil pleasen – dan is een indringend gesprek met Faber gewenst. Het mag toch niet zo zijn dat de oefenmeester met zijn taktiek indruist tegen de speelwijze die de club belooft aan de supporters.

In de Kuip parkeerde Faber de bus tegen Feyenoord voor het eigen strafschopgebied onder het mom dat zoiets best kan en mag in uitwedstrijden. Hoewel je in uitduels best wel eens verdedigend kunt spelen, zette Faber de club voor heel het land te schande met een catenaccio van het zuiverste soort. Kennelijk voelt Faber zich gesteund door sommige lokale journalisten, die hem met fluwelen handschoenen aanpakken. Bang dat ze zijn voor het missen van leuke primeurtjes.

Ondertussen roeren de FC Groningen-fans zich steeds luidruchtiger. Dit weekeinde speelt FC Groningen een uitwedstrijd tegen Sparta in Rotterdam. Maar daarna komt FC Utrecht in de Euroborg op bezoek en mag het elftal van Faber zich niet meer verschuilen in verdedigende stellingen. Tegen Faber zou ik willen zeggen: doe zoals PSG het deed tegen Barcelona en zoals Han Berger het vroeger deed met Ajax. Hoe? Gewoon pressie spelen over het hele veld. Geef de tegenstander geen ruimte en maak het hen in de opbouw lastig.

Het gevolg van die taktiek is niet alleen een verraste tegenstander, maar ook een stadion dat zich massaal achter de thuisclub schaart. Dat willen de fans in de Euroborg en dat willen ook de beleidsmakers van de club. Tenminste, als we hun beleidsplan serieus nemen. FC Groningen moet met de borst vooruit voetballen. 

(Elke maandag en vrijdag om 18 uur op dit blog een opinierend verhaal over FC Groningen)

   


  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten